Utorak, 1.05.2012.

U Sinju obilježen Praznik radaSinjska proslava Međunarodnog praznika rada organizirana je u Gradskom parku. Svečanost koju je organizirao Grad Sinj počela prigodnim nastupom sinjske Gradske glazbe, a nakon toga se održalo tradicionalno druženje građana uz porcije graha i piće. Na ovoj proslavi koja se prvi puta od samostalnosti Hrvatske organizira u Gradskom parku (ranije se održavala na prostoru Hipodroma) okupilo se petstotinjak građana, od najmlađih koji su se zabavljali na obližnjem dječjem igralištu do onih starijih koji su guštali u pjesmi i jelu.

Okupljenim sugrađanima porcije graha posluživali su dogradonačelnici Elena Perković Paloš i Zoran Vujanović te predsjednik Gradskog vijeća Milan Smoljo. Ovoj proslavi obilježavanja Međunarodnog praznika rada nazočili su i sinjski gradski vijećnici Stipe Filipović Grčić i Miroslav Barać, novi predsjednik sinjskog HDZ-a Tomislav Budimir, predsjednica SDP-a Nataša Poparić, predsjednik Gradske organizacije HSU-a Miško Kerekeš i drugi.

Okupljeni građani istaknuli su kako je ovo pravi odabir mjesta za obilježavanje ovakve svečanosti.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sretan Međunarodni praznik rada!

Danas je 1. svibanj – Međunarodni praznik rada, koji se obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja. 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero je radnika osuđeno na smrt.

Prvi svibnja se kao međunarodni praznik rada obilježava od1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru.

U 20. stoljeću se datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički blagdan, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada. U ovom je obliku prvi svibnja postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

Danas se 1. svibnja slavi širom svijeta, a u većini zemalja proglašen je i državnim praznikom.

IZVOR: WWW.FERATA.HR