Subota, 1.05.2010.

Međunarodni praznik rada

Danas je 01. svibanj Međunarodni praznik rada. Praznik rada  obilježava se  u spomen na povijesne radničke demonstracije, održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine, kojima su radnici tražili osmosatno radno vrijeme. Tada je u sukobima s policijom poginulo više od 200 radnika, a osmero ih je u montiranim procesima osuđeno na smrt. Kao međunarodni praznik rada 1. svibanj se obilježava od 1889. godine, a u Hrvatskoj je prvi put obilježen 1890. godine u Maksimiru.  

Praznik rada svečano se obilježava i u Sinju na Hipodromu, gdje se sinjanima služi besplatni grah

Za predsjednika VAD-a ponovo izabran dr. Stipe Jukić

Sinoć je održana konstituirajuća sjednica Viteškog alkarskog društva. Za predsjednika je ponovo izabran dr. Stipe Jukić, dopredsjednik je Dinko Bošnjak, a dužnost tajnika u naredne četiri godine obnašat će dr. Ivan Nasić. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Petar Vidalina.

Obavijest

Na području Cetinskog kraja u tijeku su upisi djece u vrtić i jaslice za narednu pedagošku godinu. Upisi u sinjski vrtić mogu se obaviti do 7. svibnja u vrtiću Maslačak na Štaliji,  do 15 svibnja upisi su u vrtiću Žabica u Otoku, dok će se u triljski vrtić moći upisati do 25 svibnja.

Dani dalmatinskih planinara

“Dani dalmatinskih planinara” ove će se godine održati na  Vrdovu, u organizaciji Planinarske udruge Dinaridi iz Splita i Planinarskog društva Sv. Jakov iz Bitelića. Očekuje se kako će u tri dana druženja  „Dani planinara“ okupiti više od tisuću planinara iz Hrvatske i susjednih zemalja.
Uz planinarske ture i tematsko predavanje održat će se i brdska biciklistička utrka expirience extreme.

Sport

Pred nama je još jedan zamimljiv i sadržajan športski vikend u kojem najavljujemo:
Gostovanje Alkara kod zagrebačke Mladosti u 3.kolu  kvalifikacija za A1 ligu. Susret je na rasporedu večeras u 19,30.
U natjecanje 3. HNL – jug Hrvace na svom terenu dočekuju ekipu Neretve, a početak susreta je danas, 1. svibnja, u 17,00 sati.
Danas, 1. svibnja,  se u Otoku od 10,30 održava  ekipno državno prvenstvo u planinskom trčanju. Cilj utrke je u Gornjim i Donjim Koritima. Organizator je AK Otok, a pokrovitelji Općina Otok i Splitsko–dalmatinska županija.

Stanje na cestama

Vremenske prilike povoljne su za vožnju u većem dijelu zemlje, a vozače molimo za strpljenje na dionicama cesta gdje su radovi.

Povodom Praznika rada zabrana prometa za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na svim važnijim državnim cestama bit će u nedjelju (2. svibnja) od 12 do 23 sata.
Zabrane nema na autocestama, kao i na Ličkoj magistrali (D 1).
IZVOR: HAK