Nedjelja, 1.02.2009.

Spiza na kraju svita: prvi sajam ića i pića u Imotskom

Turistička zajednica Imotski i Pučko otvoreno učilište organizirati će 20. i 21. veljače sajam "Spiza na kraju svita" u podrumskim prostorijama dvora don Ivana Turića. Zadaća ovog sajma je predstaviti sve vrijednosti imotske gastronomske tradicije i promovirati Imotski kao turističku destinaciju. Na sajmu će se predstaviti tridesetak proizvođača vina, likera, pršuta, sira, prirodnih džemova, maslinovog ulja i kolača iz Imotske krajine te nekoliko gostujućih izlagača iz Istre i Korčule.

Osim izložbenog dijela, u dva dana trajanja sajma planira se desetak edukativno - zabavnih sadržaja kao što je izrada najvećeg rafiola na svijetu, kratka škola degustacije, nastupi klapa i folklornih društava, show cooking itd., a planira se ugostiti i nekolicinu poznatih kuhara i someliera.

Samo ime sajma nastalo je od činjenice da se na području Imotske krajine 18. i 19. stoljeću smijenila četiri velika svjetska carstva: Osmansko, Mletačko, Francusko i Habsburško. Svaka od tih kultura ostavila je svoje nasljeđe i pečat. Za svaku od njih Imotski je bio dugo vremena predstraža, granično područje i kraj njihovog svijeta. I baš na tom kraju svijeta, kulture su susretale, miješale i tvorile ovaj neponovljivi šarm.

- U 2008. godini na nekoliko manifestacija imotski proizvođači vina, likera, maslinovog ulja i džemova ostvarili su zapažene rezultate, te se okitili brojnim medaljama: spomenimo Sabatinu 2008. na kojoj su Imoćani osvoji 17 odličja, Maslinu 2008 s koje je po prvi put u Imotsku krajinu stigla zlatna medaja za ekstra djevičansko maslinovo ulje te Festival marmelada i džemova na kojemu smo se također istakli s dvije srebrne medalje.

Upravo je sve to razlog da te proizvođače okupimo na jedno mjesto i predstavimo ih. Uvjereni smo da će sajam postati tradicionalan i da će svi posjetitelji biti ugodno iznenađeni brojnošću ali prije svega kvalitetom imotskih delicija. Također, u prigodnim programima svatko će naći nešto zanimljivo - riječi su jednog od organizatora sajma direktora TZ Imotski Luke Kolovrata.
Braco ćosić/EPEH
IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA

SPORT

A1 košarkaška liga: Alkar-šibenik 92:93