Radionica ribara o ekologiji

 
Članovi športsko ribolovnog društva ‘Cetina’ iz Sinja bili su gosti u OŠ ‘Fra Pavla Vučkovića’.

Učenicima nižih razrednih odjela pojasnili su problematiku oko zaštite rijeke Cetine i njenih pritoka, ekologiji voda, vrstama riba u našim vodama i jezerima te športskom ribolovu tehnikom fly fishing. Najmlađi su čuli i vidjeli najljepše kadrove Cetine i okolnih rijeka, slapove i brzace, ribe koje žive u našim vodama i jezerima, tehnike ribolova i pravila koja poštuju športski ribiči.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.

Obavijest poljoprivrednicima

U četvrtak, 14. prosinca u sinjskoj Gradskoj vijećnici održat će se predavanje ‘Natura 2000 područja i mogućnosti korištenja Mjera 10.,11.,13.’.
Predavači će biti mr. sci. Zora Kažimir – Javna ustanova za zaštitu prirode Splitsko-dalmatinske županije te mr. sci Ivana Župić i Zvonko Balta, dipl.ing iz Savjetodavne službe.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Nastup Cetina Adventure trkača na drugoj po redu Štampariji


Članovi Kluba avanturističkih sportova Cetina adventure sudjelovali su na utrci Štamparija koja je organizirana drugu godinu zaredom.
Iako za mnoge relativno nepoznata utrka, koja se organizira u mjestu Žrnovnica pokraj Splita, svoj nastavak je dobila i ove godine gdje je nastupilo oko 60 trkača iz svih krajeva Dalmacije. Sinjski klub je predstavljalo pet trkača i to Vedran Ugrin, Ante Jurić, Roberto Živaljić, Petra Perić i Elena Perković-Paloš.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

‘Ne daj se, Cetino!’: Pokazali smo da se može i isplati boriti!

Povodom odbacivanja Studije utjecaja na okoliš KKPE Peruća, Mislav Cvitković, mag. Phys. U ime Građanske inicijative ‘Ne daj se, Cetino!’ uputio je priopćenje za javnost koje donosimo u cijelost
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Uskoro 5. Božićni sajam u Trilju

Turistička zajednica grada Trilja ogranizira 5. Božićni sajam koji će se održat 17. prosinca 2017. godine od 10 do 15 sati na parkingu kod visećeg mosta u Trilju.
Program počinje u 10 sati svečanim otvaranjem i početkom natjecanja u pripremi fritula. Od 4 prijavljene ekipa, stručni žiri će odabrati najbolje i najukusnije te dodijeliti nagrade.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Proizvedeno hit gnojivo u Hrvacama


Lumbri kultura (uzgoj crvene kalifornijske gliste), tj. proizvodnja humusa je posao koji s visokom učinkovitošću štiti okoliš. Kalifornijske gliste su najbolji proizvođači prirodnog, ekološkog humusa koji se koristi u cvjećarstvu, povrtlarstvu i ima široku primjenu u poljoprivredi, a odnedavno se koristi i za proizvodnju humusa na Braniteljskoj zadruzi ‘Patriot’.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Podjela božićnica građanima cetinskog kraja

Gradovi i općine s područja cetinskog kraja i ove godine dijele božićnice i poklon pakete za građane u potrebi.

Kao što smo izvjestili, Grad Sinj je ove godine po prvi put osigurao isplatu božićnica za nezaposlene građane, koje se dijele od 11. do 15. prosinca u prostorijama Crvenog križa uz obvezno predočenje osobne iskaznice. Sinjski umirovljenici će svoje božićnice početi primati od ponedjeljka, 18. prosinca, a korisnici minimalne naknade Centra za socijanu skrb Sinj dobit će svoje božićne poklon pakete.

Grad Trilj će krajem ovog tjedna također početi s podjelom božićnica za umirovljenike i poklon paketa za socijalno ugrožene sa svoga područja, dok je Općina Otok osigurala 70 poklon paketa za socijalno ugrožene osobe.

Poklon pakete za svoje socijalno najugroženije sugrađane dijelit će i Općina Dicmo, kao i Grad Vrlika.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

U Sinju slavljena misa za Domovinu


U nedjelju, 10. prosinca 2017., župna zajednica Gospe Sinjske molila je za našu domovinu Hrvatsku.
Sinjski župnik fra Perica Maslać predsjedao je euharistijskim slavljem ‘pro Patria’ u crkvi Gospe Sinjske u 10 sati, a koncelebrirao je fra Gabrijel Hrvatin Jurišić. Liturgijskim pjevanjem animirao je mješoviti pjevački zbor.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Franjevačkog sjemeništa u Sinju


Uoči svetkovine Bezgrješnog začeća BDM-e, Franjevačka klasična gimanzija i Franjevačko sjemenište u Sinju proslavili su svoj dan.
U četvrtak, 7. prosinca 2017., u crkvi Gospe Sinjske euharistijskim slavljem za učenike Gimazije i Sjemeništa, njihove roditelje te djelatnike predsjedao je fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja. Misa je započela u 18 sati. Koncelebrirali su profesori te fratri iz samostana i samostanskog okružja, a đakonirali su fra Dejan Međugorac i fra Ante Prološčić. Liturgijskim pjevanjem animirao je gimnazijski mješoviti zbor.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Rezultati utakmica UMN Sinj

U sinjskoj sportskoj dvorani odigrani su zaostala utakmica 4. kola sinjske malonogometne lige Udruge za mali nogomet Sinj i utakmice četvrtzavršnice Kupa ‘Ivan Akrap’.

Sezona 2017/18
Zaostala utakmica 4. kola, (igrano 10.12.2017.):
Taxi Maretić – MNK Hrvace Kompass group 3 : 3
Kup’Ivan Akrap’ – četvrtzavršnica:
Š.D. Branitelj – MNK Azra 1986 Inel 0 : 11
MNK Brnaze – MNK Satrić Casper 1 : 2
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Ragbi: Oslabljeni Sinj poražen od Mladosti

Ragbijaši Sinja nisu uspjeli u izravnom okršaju sa zagrebačkom Mladosti izboriti ulazak u finale prvenstva…

Sinj – Mladost 10:39 (5:11)

Sinj – SC Ivica Poljak-Sokol i Andrija Alčić
Gledatelja: 100
Sutkinja: Petra Drušković (Split)
Sinj: Žigo, Brčić, I. Jukić, M. Miloš, Šušak, J. Jukić, Penić, T. Miloš, Kuštre, Prološčić (5), Šolto, Grčić, Efendić, Vučković, Klarić-Kukuz, D. Jukić, Brčić, Lovrić (5), Efendić, Svaguša, Munivrana, Maras.
Mladost: Slaviček, Brečić, Stipičić, Bujanović (5), Galić, Dumančić, Buljac, Slaviček (5), Jurišić (29), Dominko, Ivanković, Oxenham, Vlašić, Peršić, Bolić, Crnobrnja, Bunić, Galić, Šuta.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

UMN Sinj: Raspored malonogometnih utakmica

U nedjelju će malonogometaši koji se natječu pod okriljem Udruge za mali nogomet Sinj odigrati jedan zaostali prvenstveni susret te dva u okviru Kupa…
Raspored:
Zaostala utakmica 4. kola prvenstva
17,00 h: Taxi Maretić – MNK Hrvace Kompass group
Kup Ivan Akrap – četvrtfinale
18,00 h: Š.d.Branitelj – MNK Azra 1986 Inel
19,00 h: MNK Brnaze – MNK Satrić Casper
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Grupa znanstvenika uputila otvoreno pismo Predsjednici i Premijeru

Povodom skore odluke o Studiji utjecaja na okoliš termoektrane na Perući, a i cjelokupne odluke o projektu Vis Viva, skup znanstvenika uputio je otvoreno pismo predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću, pod naslovom ‘ Projekt Vis Viva i termoelektrana Peruća ugrozit ć najvrjednija hrvatska bogatstva’.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Fra Mirko Marić: ‘Ponosni smo na rad Ogranka MH u Sinju’

 
Jedna od najstarijih kulturnih ustanova na području Cetinske krajine je Ogranak Matice hrvatske u Sinju, koji će danas, 8. prosinca imati Izborna skupštinu.
Osnivačka skupština Ogranka održana je 24. listopada 1971., no njegov rad zabranjen je već u prosincu iste godine. Prvi predsjednik bio je Ivan Đinko Ćurković. Matičin rad u Sinju oživio je uspostavom hrvatske države 1990. godine. Obnovljena skupština održana je 16. prosinca, a za predsjednika je izabran Ante Vrdoljak. Međutim, zbog ratnih okolnosti rad Ogranka je do 1995. godine bio uvjetovan događajima u Domovinskom ratu. Dvije godine poslije Ogranak je počeo s intezivnijim radom, organizirala su se razna predavanja, koncerti i simpoziji, te predstavljane i izdavanje knjiga. Nakon Ante Vrdoljaka, na čelu Ogranka Matice hrvatske u Sinju od 1993. bio je fra Josip Ante Soldo, a od 13. svibnja 2004. god. do danas dužnost predsjednika obnaša fra Mirko Marić.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Građevinsko zemljište, Sinj, Miletin, 500 m2


Real Estate Cro
Splitska ulica 49
Sinj

Sinj, Miletin. Prodajemo tri građevinske parcele na vrlo atraktivnoj lokaciji Miletin južna strana u mirnom okruženju. Parcele su površine oko 500 m2. s cjelokupnom infrastrukturom. Parcele su neposredno jedna uz drugu te postoji mogućnost povezivanja.
Opširnije...

Mali Triljani na ‘Adventu’ oduševili Sinjane

 
Na Šetalištu Alojzija Stepinca sinoć se, u okviru ‘Adventa u Sinju’, predstavio Grad Trilj. Nastupili su Triljske mažoretkinje i dječja sekcija Društva za promicanje i očuvanje baštine Košuta.
Triljske mažoretkinje, prve i druge na ovogodišnjem Međunarodnom prvenstvu održanom u Crnoj Gori u kategorijama juniori i seniori te prve i druge na Državnom prvenstvu, predstavile su se s dvije koreografije.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR