23. Večer Sinjskih mažoretkinja


Sinjske mažoretkinje pod pokroviteljstvom Grada Sinja sinoć su na Košarkaškom igralištu sukladno epidemiološkim mjerama održale svoju tradicionalnu 23. po redu Večer Sinjskih mažoretkinja, koja  se po prvi put odvila bez gostiju iz drugih mažoret timova, zbog epidemiološke situacije.
Nastupale su sve dobne skupine Sinjskih mažoretkinja od najmlađih mini mažoretkinja do najstarijih seniorka.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinjani ekipni pobjednici 30. Alkarskog padobranskog kupa


Završen je 30. Alkarski padobranski kup. Ekipa Sinj 1 Aerokluba Sinj zauzela je ekipno prvo mjesto te je vratila pobjednički pokal u Sinj.
Pretprošle godine Sinjani su bili pobjednici u ekipnoj konkurenciji, a lani im je taj naslov ‘preotela’ padobranska reprezentacija RH. Ove godine kup je odskakan kroz četiri serije, jer je jaka bura poremetila raspored i program natjecanja u nedjeljno prijepodne. Ekipa Sinj 1 ostvarila je 46 punata i 106 kaznenih centimetara, dok je drugoplasirana ekipa Aerokluba Osijek imala 39 punata i 102 centimetra. Trećeplasirana je bila druga sinjska ekipa Sinj 2, četvri Mix Krila Kvarnera – Croatia Zagreb, a peto mjesto pripalo je ekipi splitskog Gravitona.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Josip Jadrijević i Davor Svalina: Velika je čast obući alkarsku odoru


Među onima koji će činiti ovogodišnju svečanu alkarsku povorku bit će i debitanti u pratnji alkarskog barjaka – alkari Josip Jadrijević i Davor Svalina.
Svoje dojmove za Hit radio i Feratu iznijeli su nam prije početka jučerašnje svete mise koja je služena za Viteško alkarsko društvo u samostanskom dvorištu u Sinju.  
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Dani Alke i Gospe Sinjske 2020. – INFO (02.08.2020.)DANAS (nedjelja, 2. kolovoza):
– 30. Alkarski padobranski kup – Aeroklub Sinj – Aerodrom Sinj – 8 sati,
– 23. Večer Sinjskih mažoretkinja – Sinjske mažoretkinje i gosti – Košarkaško igralište kod kina – 21 sat.

UTORAK (4. kolovoza):
– Izložba slika Snježanke Jadrijević ‘Sretan kraj – Bajke braće Grimm i narodne priče’ – Udruga Srma – Galerija Galiotović – 19 sati
– Festival pjevača amatera ‘Mikrofon je Vaš’ – KUS – Alkarski dvori – 20 sat
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Vojvoda Boško Ramljak odredio povorku, debitanti Martin Šušnjara, Davor Svalina i Josip Jadrijević


Alkarski vojvoda Boško Ramljak jučer je na sinjskom Hipodromu odredio alkare kopljanike i pratitelje barjaka za 305. Sinjsku alku.
Ovom okupljanju nazočio je arambaša i član Uprave VAD-a Ivo Vukasović.
Prije nego je obznanio svoju odluku, vojvoda Boško Ramljak zahvalio se svima na do sada odlično odrađenim pripremama i provama, koje su održane u složenoj situaciji zbog pandemije koronavirusa. Podsjetio je kako će se sutra upriličiti tradicionalna sveta misa za alkare, alkarske momke i cijeli VAD. Istaknuo je da je prije okupljanja alkara održao i sastanak s alkarskim momcima.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Otvaranje Porcijunkulskog oprosta u crkvi Gospe Sinjske


Na dan sv. Marije Anđeoske ili Porcijunkule, koja se slavi 2. kolovoza, može se dobiti potpuni oprost od vremenitih kazni ako dođemo u bilo koju franjevačku crkvu (baziliku, župnu crkvu ili svetište) te obavimo ono što je propisano za dobivanje oprosta, i to počevši od podneva 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza. Osoba koja želi dobiti potpuni Porcijunkulski oprost mora ispuniti sljedeće uvjete:

– pohoditi crkvu,

– izmoliti „Oče naš“ i „Vjerovanje“,

– pristupiti sakramentu sv. ispovijedi,

– pričestiti se,

– izmoliti molitvu na nakanu sv. Oca.

Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Završeno 12. kulturno ljeto za djecuIzložbom dječjih radova u Sinju je jučer, 30. srpnja završeno 12. sinjsko kulturno ljeto za djecu ‘Ljeto je eto, a šta sad?’.
Izloženo je 130 radova koji su nastali na 3 različite radionice:
– radionica slikanja – na bajke braće Grimm ‘Matovilka’, ‘Zlatna guska’, ‘Snjeguljica i Ružica’ i ‘Jorinda i Joringel’ se slikalo, izrađivale su se lutke za kućno kazalište i velika slikovnica,
– na radionici šivanja uz terapeutsku priču Susan Perrow ‘Jogunasti poni’ i Puškinovu bajku ‘Ribar i ribica’ radio se bedž u obliku konja i izrađivale ribice, te su se šivale torbice za mobitele i hobotnice
– na kreativnoj reciklažnoj svaštari na terapeutske priče Susan Perrow ‘Bijela tratinčica’, ‘Gusjenica’ i ‘Leptir’ izrađivale su se tratinčice, gusjenice i leptiri.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Izložba njemačkih ovčara u Sinju


U subotu, 1. kolovoza s početkom u 20 sati u Sinju će se održati specijalizirana izložba za pse njemačke ovčare, koju organizira Udruga njemačkih ovčara Split.
Izložba će se održati na pomoćnom igralištu na Gradskom stadionu, a do sada su prijavljena 123 psa. Izložbu i kerung sudi Dieter Oeser iz Njemačke.
Zbog epidemije virusa Covid 19 organizator se pobrinuo za pridržavanje svih epidemioloških mjera. 
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Predstavljena zbirka Kuletinovih djela ‘Sinjski alkari i druge skladbe’


Nakon predstavljanja knjige ‘Josip Kuletin – hrvatski intelektualac, skladatelj, rodoljub i mučenik’, autor fra Jozo Župić odlučio je prikupiti sve njegove note i tiskati ih u Zbirci koja bi bila na dobrobit hrvatske kulture. Upravo ta zbirka Kuletinovih djela ‘Sinjski alkari i druge skladbe’ sinoć je predstavljena u Franjevačkom klaustru u Sinju.  
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

‘Osinium’ i ‘Prežence’ osvojili Sinjane


KUD ‘Osinium’ i klapa ‘Preženca’ dignuli su na noge publiku izvrsnom izvedbom Oliverove pjesme ‘Škrinja ljubavi’ na tradicionalnom koncertu u okviru ‘Dana Alke i Gospe Sinjske’.
Iako se koncert održavao po novim epidemiološki standardima tražila se stolica više i to s razlogom. KUD ‘Osinium’, koji ove godine obilježava 20. godišnjicu djelovanja, svake godine izabere iznimno zanimljiv repertoar kojim ‘ugodi’ svakom posjetitelju. Ni ova godina nije bila iznimka.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Pripreme: Junak uvjerljiv protiv susjeda iz Otoka


Junak je u prijateljskoj utakmici na Gradskom stadionu u Sinju u potpunosti nadigrao OSK…

Sinjska je momčad istrčala u najjačem sastavu, veći dio utakmice imala je inicijativu, što se posebno osjetilo u prvih 45 minuta kada je semafor pokazivao prednost od 3:0.
Strijelci u tom periodu za Junak bili su Andrić i Maganić, dok je autogol postigao Norac-Kevo.

Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Pripreme: Junak danas domaćin OSK-u


Junak će danas odigrati pripremnu utakmicu na Gradskom stadionu protiv OSK-a…

Novopečeni sinjski drugoligaš ugostit će povratnika među trećeligaše, otočki OSK, stoga je za očekivati dobru i sadržajnu utakmicu.

U oba tabora vlada dobra, slavljenička atmosfera, no sada je na rasporedu nova doza priprema i sve ono do jučer treba ostaviti iza sebe.

Svakako je zanimljivo spomenuti da će Junak u narednu sezonu ući jači za dva provjerena imena, Petra Bašića-Šišku i Roberta Jandreka, ali moguć je dolazak još nekih igrača.

Ulazak na stadion je besplatan, a susret se igra od 18,30 sati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Organizirana Prometna jedinica mladeži – bobiji na području Grada Sinja


Grad Sinj, u suradnji s Policijskom postajom Sinj, organizirao je prijam učenika i studenata u Prometnu jedinicu mladeži, koji će tijekom ljetne sezone provoditi aktivnosti nadzora i upravljanja prometom na području Grada Sinja.
U bobije su primljene 4 djevojake i 2 mladića, za koje je Grad Sinj naručio uniformu.
Članovi Prometne jedinice mladeži – bobiji danas su počeli s radom uz podršku gradonačelnice Grada Sinja Kristine Križanac, načelnika PP Sinj Mislava Filipovića – Grčića i pomoćnika načelnika za prometnu policiju Duška Ugrina ,koji su im poželjeli uspješan rad.
U Policijskoj postaji Sinj provedena je obuka tijekom koje su se bobiji upoznali s načinom rada i zadaćama koje će obavljati. Radit će samostalno i uz policijske službenike Policijske postaje Sinj, što će u idućim danima biti od izuzetne pomoći u povećanju sigurnosti i bolje protočnosti prometa na području Grada Sinja.
Projekt financira Grad Sinj, a njegova provedba je u organizaciji PP Sinj.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Održan ‘Dan Antike – Sinj 2020.’

Udruga Gaj Laberije je u nedjelju, 26. srpnja 2020. godine organizirala ‘Dane antike 2020.’ u Sinju.
Ove godine, zbog epidemioloških mjera, program 15. ‘Dana antike’ bio je reduciran te je održan sukladno preporukama HZJZ i Stožera Civilne zaštite. Glavni dio programa je bio svečani mimohod ulicama grada Sinja te predstavljanje novonabavljenih kostima i opreme vojnika.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR