Program manifestacije ‘Dani svetog Mihovila – Trilj 2018.’

 
Povodom blagdana sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Župe i Grada Trilja, koji se slavi i kao Dan Grada, od 14. do 30. rujna u Trilju se održava kulturno – sportska manifestacija ‘Dani svetog Mihovila – Trilj 2018.’.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinj: Zaziv Duha Svetoga za učenike i nastavnike u novoj školskoj godini

 
Svake godine početak nove školske i vjeronaučne katehetske godine župna zajednica u Sinju započinje svetom misom i zazivom Duha Svetoga. Tako je bilo i ove 2018. godine.

U nedjelju, 16. rujna na svetoj misi u 9 sati okupili su se učenici i nastavnici, da bi zatražili od Gospodina da ih obdari svojim Duhom Svetim.

Misnim slavljem u 9 sati predsjedao je fra Toni Šimunović Erpušina, a animirao je dječji zbor pod ravnanjem s. Jelene Mijić i fra Jure Župića.

Djeca su kroz molitve, pjevanje, čitanja i recitacije zazvali pomoć Duha Svetoga u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini. Za očekivati je da će, uz pomoć Duha Svetoga, i ova školska godina uspješno završiti
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Održani ‘Međunarodni Mihovilski dani planinara – Trilj 2018.’

 
U okviru ‘Dana svetoga Mihovila’, od 14. do 16. rujna u Trilju su, u organizaciji Planinarskog društva Jelinak Trilj, održani ‘Međunarodni Mihovilski dani planinara Trilj 2018.’.

Veći dio programa održan je u gradskom parku pod pokroviteljstvom Grada Trilja i sponzorstvo velikog broja poduzetnika i obrtnika s triljskog područja. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Ivan Šipić, a predsjednik PD Jelinak gospodin Milan Vuco pozdravio je sve prisutne planinare i zaželio im dobrodošlicu u Trilj.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinjani među najuspješnijima na međunarodno priznatim ispitima iz engleskog jezika

 
Sinjski učenici 25 godina su u samom vrhu po uspjehu na međunarodno priznatim ispitima iz engleskog jezika. Ove godine 15 mladih Sinjana dobilo je diplomu Sveučilišta u Cambridgeu.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

UTIS-u odobren projekt ‘Asistent u nastavi’

Odlukom o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja udrugama koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju za 2018./2019. godinu, Udruzi tjelesnih invalida Sinj „UTIS“ odobren je projekt ‘Asistent u nastavi’.

Ovim projektom UTIS je osigurao deset pomoćnika u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju, a isti se provodi u partnerstvu sa Centrom za odgoj i obrazovanje ‘Juraj Bonači’ Split, OŠ Kamešnica Otok, OŠ ‘Dinka Šimunovića’ Hrvace i SSŠ ‘Bana Josipa Jelačića’ u Sinju. Za provedbu projekta osigurano je 388 tisuća i 400 kuna.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Obilježena 27. godišnjica pogibije redarstvenika


U organizaciji Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u Hrvacama je danas svetom misom i polaganjem vijenaca obilježena 27. godišnjica pogibije policijskih službenika i redarstvenika ANTE ŠKOKE, KAŽIMIRA ABRAMOVIĆA, ZORANA BOČINE, IVICE GRUBAČA, BOGOSLAVA LUKIĆA, JAKOVA TOPIĆA, DUŠANA CVRLJE, MIRA MILANOVIĆA I ANTE RADANA, koji su 1991. godine dali svoje živote braneći Domovinu.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Tanja Samardžić slavila pobjedu u Kutini


Jučer, 16. rujna bio je veliki dan za gradove Kutinu i Popovaču te AU ‘Moslavina u pokretu’ Kutina.
U odličnoj organizaciji je održana je ‘Voloderska jesen 2018. – Memorijal Franjo Mihalić’. Trčalo se 15 km, a u utrci su sudjelovali natjecatelji iz više zemalja, njih 198. Otočanka Tanja Samardžić u ženskoj konkurenciji j u cilj ušla prva, a 15 km je istrčala za 59 minuta i 7 sekundi, što je fantastičan rezultat. Pobjedu je ostvarila kod svog kluba u Kutini, a iza sebe je ostavila reprezentativku i olimpijku Mariju Vrajić. Tanja je dobila i posebnu nagradu jer je bila prva Hrvatica u utrci, a nagradu joj je uručio gradonačelnik Kutine.
Slijedeću utrku Tanja će trčati 29. rujna u polumaratonu u Omišu koji je dug 21 km.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

ATRAKTIVNA KUĆA U GLAVICAMA, SINJ

Prodaje se kuća u bloku u Glavicama neposredno uz državnu cestu D-219. Kuća ima površinu 124 m2 tlocrtno, prizemlje i kat. Ima prilaz s autom sa državne ceste D-219 te je pogodna za poslovnu i za stambenu namjenu. Kuća je udaljena od centra Sinja oko 1,7 km, a od Gradskog stadiona 600 m. Kuća ima centralno grijanje te je klimatizirana.
Opširnije...

Obilježavanje Blagdana gospe Žalosne i Dana Općine Hrvace


Prigodnim vjerskim i kulturno-umjetničkim programom u Hrvacama će se obilježiti Blagdan Gospe Žalosne i Dan Općine Hrvace.
U ponedjeljak, 17. rujna u 10 sati služit će se sveta misa zadušnica za mučki ubijene hrvatske redarstvenike 1991. godine od strane srbočetničkog agresora.
Od četvrtka, 20. rujna do subote, 22. rujna trodnevnica je Gospi Žalosnoj koja počinje u 17 sati krunicom i litanijom, a nakon toga Sveta misa i propovijed.
U nedjelju, 23. rujna bit će vanjska proslava, svetkovina Gospa Žalosna. Od 8 sati služit će se Tiha Sveta misa, a u 10 sati će početi procesija i svečana sveta misa koju će predvoditi mons. Mile Bogović, ličko-senjski biskup u miru.
Pored vjerskog, organiziran je i kulturno umjetnički i svjetovni program. U petak, 21. rujna program će početi u 11 sati polaganjem vijenaca na spomenik MUP-a, a nakon toga u 12 sati uslijedit će Svečana sjednica Općinskog vijeća. Istoga dana u školskoj sportskoj dvorani u 19,30 sati početi koncert Klape Hrvace i gostiju.
U subotu, 22. rujna nakon svete mise u 19 sati u školskoj sportskoj dvorani uslijedit će kulturno-umjetnički program na kojem će nastupiti HKUD ‘Peruća’ Hrvace i njihovi gosti.
 
IZVOR: WWW.FERATA.HR

U Sinju prikupljeno 75 doza krvi


U prostorijama sinjskog Crvenog križa danas je održana akcija darivanja krvi na kojoj je prikupljeno 75 doza.
Kako nas je izvijestio ravnatelj Crvenog križa Ante Zorica, akciji se odazvao ukupno 81 dragovoljni davatelj, no zbog manjih zdravstvenih poteškoća njih 6 nije moglo dati krv. Na današnjoj akciji 7 osoba po prvi put je darovalo krv. Uz Gradsko društvo Crvenog križa Sinj akciju su organizirali Torcida cetinski kraj i Društvo prijatelja Hajduka Sinj.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Najava sportskog vikenda

Pred nama je zanimljiv sportski vikend u kojem s posebnom pažnjom pratimo gostovanje stopostotnog Junaka u Dubrovniku, ali isto tako vrijedi doći i do Trnovače gdje ragbijaši Sinja sezonu otvaraju utakmicom protiv Zagreba…
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Izložba slika ‘Lude 80-e’


U subotu, 15. rujna s početkom u 12 sati u Galeriji Galiotović će biti otvorena izložba slika Mande Klarice pod nazivom ‘Lude 80-e’.
Slikarica će se predstaviti sinjskoj publici s dvadesetak radova u tehnici akrilik sa sakralnim motivima, pejzažima i slično. Gospođa Manda Klarica će na taj način obilježiti svoj 80. rođendan. Inače, poriv za slikanjem osjetila je prije 4 godine, a sin i nevjesta su je obradovali kupivši joj pribor za crtanje i tako je ‘natjerali’ da se počne likovno izražavati. Prošla je i tečaj slikanja kod akademskih slikara Ivana Svaguše i Marina Baučića u Splitu. Član je Likovne udruge Tilurium i nekoliko puta je izlagala na skupnim izložbama, a ova sinjska joj je prva samostalna. Organizatori izložbe su Kulturno umjetničko središte Sinj i Udruga Srma, a izložba će biti otvorena do 22. rujna.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Darivanje krvi u Sinju

Sutra, 15. rujna u prostorijama Crvenog križa u Sinju održat će se redovna akcija dragovoljnog darivanja krvi.
Akciju organiziraju Gradsko društvo Crvenog križa Sinj, Torcida cetinski kraj i Društvo prijatelja Hajduka Sinj, a održat će se od 9 do 13 sati. Organizatori pozivaju sve dragovoljne davatelje krvi i druge zdrave osobe u dobi od 18 do 65 godina života da se odazovu ovoj akciji kako bi se prikupio što veći broj doza krvi za potrebe Transfuzijskog odjela KBC-a Split.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

ATRAKTIVNA KUĆA U GLAVICAMA, SINJ

ATRAKTIVNA KUĆA U GLAVICAMA, SINJ
Prodaje se kuća u bloku u Glavicama neposredno uz državnu cestu D-219. Kuća ima površinu 124 m2 tlocrtno, prizemlje i kat. Ima prilaz s autom sa državne ceste D-219 te je pogodna za poslovnu i za stambenu namjenu. Kuća je udaljena od centra Sinja oko 1,7 km, a od Gradskog stadiona 600 m. Kuća ima centralno grijanje te je klimatizirana.
Opširnije...

Proširenje Dječjeg vrtića Tril


Sva djeca s područja Grada Trilja, čiji su roditelji podnijeli zahtjeve za upis u Dječji vrtić Trilj, od sredine listopada će biti obuhvaćena programom rada dječjega vrtića, najavio je to triljski gradonačelnik Ivan Šipić.
Zbog zadovoljavanja pedagoških standarda, u Dječji vrtić Trilj u pedagoškoj 2018./2019. godini upisano je 115 djece u šest grupa, što je 20-ak djece manje nego proteklih godina.
Kako bi sva djeca čiji su roditelji podnijeli zahtjev bila upisana u vrtić, Ured državne uprave Splitsko-dalmatinske županije je, na zahtjev Grada Trilja, Dječjem vrtiću ustupio na korištenje 60-ak metara kvadratnih prostora u svom vlasništvu. Za radove adaptacije i uređenja prostora, koji bi trebali početi za tjedan dana, Grad Trilj je osigurao 447.500 kuna.
Prema najavama gradonačelnika Ivana Šipića, radovi bi trebali biti gotovi do sredine mjeseca listopada, nakon čega bi s radom počele još dvije pedagoške skupine i to jedna u jutarnjoj i jedna u poslijepodnevnoj smjeni.
Zbog otvaranja nove dvije pedagoške skupine Dječji vrtić Trilj raspisat će natječaj za zapošljavanje dvije odgajateljice.
IZVOR: WWW.FERATA.HR