10. Memorijalna regata – spust čamcima rijekom Cetinom

 
Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Splitsko–dalmatinske županije organizira jubilarnu 10. po redu, tradicionalnu memorijalnu regatu-spust čamcima rijekom Cetinom.

U nedjelju, 21. srpnja održati će se deseta po redu memorijalna regata Cetinom, koja je posvećena poginulim i umrlim braniteljima Cetinskog kraja, a u znak sjećanja na 25. kolovoza 1991., kada su cetinski dragovoljci napali vojarne bivše JNA.

Regata će okupit veliki broj sudionika koji se žele okušati u ovoj jedinstvenoj manifestaciji.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Pukovnik Petar Gabrilo alkarski barjaktar

 
Alkarski vojvoda Boško Ramljak obznanio je kako će barjaktar na ovogodišnjim alkarskim svečanostima biti pukovnik Hrvatske vojske Petar Gabrilo.

Ovaj 49-ogodišnji djelatni pukovnik HV-a visoko je obrazovani časnik, magistar prava. Dragovoljac je Domovinskog rata. Tijekom svoje službe obnašao je mnoge zapovjedne i operativne dužnosti. Završio je visoke vojne škole. Sudjelovao je u više međunarodnih mirovnih misija. Nositelj je nekoliko odlikovanja, te više puta nagrađivan i pohvaljivan.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Alkafest: Nakon ‘Žena u crvenom’ stiže ‘Punjena paprika’

 
U Sinju su sinoć, u okviru 3. Međunarodnog kazališnog Alkafesta, gostovali glumci Amaterskog kazališta Gospić, koji su izvelu predstavu ‘Žene u crvenom’.

Riječ je o komediji koja govori o četiri potpuno različite žene, koje se unatoč godinama, poslu i društvenom statusu potpuno razumiju, U svakoj od njih javljaju se previranja između vlastite krhkosti i  vlastite snage. Kroz mahanje oružjem, pjevanje i pokoju psovku te izražavanje vlastitih osjećaja vode publiku vlastitim šarmom i duhovnošću, one su čelične žene u crvenom.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

U Sinju obilježen Dan zajedništva, ponosa i sreće

 
Kao i diljem cijele Hrvatske, u Sinju je sinoć obilježen prvi Dan zajedništva, ponosa i sreće, kojim je proslavljena obljetnica veličanstvenog dočeka svjetskih nogometnih doprvaka iz Rusije.

Ovu inicijativu pokrenuli su uz izbornika Zlatka Dalića, Organizatori bez granica, Grad Vukovar i tamošnja Turistička zajednica. Sinjska fešta održana je na Trgu Kralja Tomislava, na popularnoj Pijaci. Glazbenoj večeri prethodio je mimohod članova Udruge PKD Gaj Laberije koji su okupljenima dočarali nogometni susret iz davnih vremena Delmata i Rimljana. Ovim i ostalim aktivnostima udruga stalno podsjeća na Stellu dječaka s loptom, Gaja Laberija, arheološkim dokazom da je upravo Cetinska krajina svjetska kolijevka nogometa.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

3. Alkafest: Sinjani uživali u predstavi ‘Udavače’

 
U okviru 3. Međunarodnog kazališnog Alkafesta, pred brojnom publikom u sinjskom gradskom kinu sinoć je izvedena predstava Putujuće scene Stuttgart ‘Udavače’.


Glavne junakinje ove predstave su majka i njene tri kćeri – jedna kojoj je brak životni cilj, druga je udovica i još uvijek tuguje za mužem, dok se treća ne želi vezati jer je njoj najljepše samoj. No majka ima rješenja za sve životne situacije…
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Izaslanstvo Viteškog alkarskog društva kod nadbiskupa Barišića

 
Izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj posjetilo je, u ponedjeljak 15. srpnja, splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića.

Svojim posjetom željeli su pozvati nadbiskupa na ovogodišnju 304. Sinjsku alku te ga izvijestiti o tijeku priprave, kao i o aktivnostima Viteškog alkarskog društva. Susretu u Nadbiskupskom ordinarijatu prisustvovali su predsjednik Društva Stipe Jukić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, članovi Upravnog odbora Ivica Filipović Grčić, Ivo Vukasović i Igor Vidalina, počasni član dr. sc. don Josip Dukić te domaćin i član Davor Benja.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

GKM Vitez i SPK potpisali povelju o prekograničnoj suradnji

 
U okviru 3. Međunarodnog kazališnog Alkafesta članovi Gradskog kazališta mladih Vitez iz Bosne i Hercegovine izveli su predstavu ‘Čistačice’.

Prije predstave upriličeno je svečano potpisivanje povelje o prekograničnoj suradnji između Sinjskog pučkog kazališta i GKM Vitez, koja je preduvjet za realizaciju predstave s osobama s posebnim potrebama. Povelju su potpisali predsjednici ova dva amaterska kazališta, ispred GKM Vitez Ivan Sajević, a ispred SPK Željko Viculin.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Grab pobjednik premijernog izdanja malonogometnog Kupa Grada Trilja

Pobjednik premijernog izdanja Kupa Grada Trilja je momčad Graba…

U finalnom dvoboju Grab je bio bolji od Trilja rezultatom 4:1, dok je u susretu za treće mjesto Velić bio bolji od Košuta s 4:2.

U organizaciji Grada Trilja i MNK Trilj na ovom turniru nastupilo je pozvanih osam momčadi: Trilj, Vojnić, Košute, Čaporice, Grab, Velić, Vedrine i Tijarica.

Organizator je najavio da će u narednom izdanju biti obuhvaćena sva naselja koja izraze želju za sudjelovanjem te da će tek tada ovaj Kup dobiti svoj puni smisao.

Rezultati:

Finale: Grab – Trilj 4:1
Za 3. mjesto: Velić – Košute 4:2

IZVOR: WWW.FERATA.HR

Obilježena 4. obljetnica smrti Ivice Glavana Iće

 
Danas, 15. srpnja 2019. godine navršavaju se četiri godine od smrti gradonačelnika Sinja Ivice Glavana – Iće, koji je dužnost gradonačelnika obnašao od 2009. do 2015. godine.

Delegacije Grada Sinja, prevođena gradonačelnicom Kristinom Križanac, Zajednice sportskih udruga Grada Sinja, predvođena predsjednikom Josipom Malbašom i NK Junak Sinj, predvođenog voditeljem nogometne škole Slavenom Lakićem, jutros u 8 sati položili su cvijeće i zapalili svijeće na posljednjem počivalištu pokojnog gradonačelnika, na Groblju svetog Roka u Udovičićima. Misa zadušnica služena je u 8,30 sati u Sinju, u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

U okviru Alkafesta Dubrovčani izveli ‘Karaoke show’

 
U okviru 3. Međunarodnog kazališnog Alkafesta, koji se u organizaciji Sinjskog pučkog kazališta održava u okviru ‘Dana Alke i Velike Gospe 2019.’, u sinjskom Gradskom kinu sinoć je nastupila Kazališna družina Kolarin iz Dubrovnika s predstavom ‘Karaoke show’.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinj slavi Dan zajedništva

 
Dan zajedništva, ponosa i sreće: prisjetimo se zajedno 16. srpnja 2018. godine i uspjeha na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji – srebro zlatnoga sjaja

Najvažnija sporedna stvar na svijetu – nogomet – ujedinila je Lijepu Našu prije točno godinu dana, kad su srebrni Vatreni priredili Hrvatskoj nezabilježeno slavlje. Zajedništvo, ponos i sreća su samo neke od emocija kojima nije uspio odoljeti nitko. Više od pola milijuna ljudi dočekalo je naše reprezentativce samo u Zagrebu, a cijela Hrvatska, obavijena u crveno-bijele kockice, skandirala najviše jednu riječ „Neopisivo!“
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Počeo 3. Međunarodni kazališni Alkafest


U Sinju je sinoć, 13. srpnja počeo 3. Međunarodni kazališni Alkafest, koji se u organizaciji Sinjskog pučkog kazališta održava do 20. srpnja.
Alkafest je dio ovogodišnje manifestacije ‘Dani Alke i Velke Gospe’, a svečano ga je otvorila gradonačelnica Sinja Kristina Križanac.
‘Ovaj Festival već sada za naš Grad znači puno i u ukupnoj turističkoj ponudi, u Danima Alke i Velike Gospe, čini jednu pozitivnu priču. Svaka priča ispričana na ovom Festivalu dokazuje jednu veliku ljubav i vjeru. Vjerujem da će i u budućnosti ovaj Festival imati veliki značaj za naš Grad, a u prilog tome ide činjenica da nam dolaze brojni gosti. Čujem da je Sinjsko pučko kazalište pripremilo i povelje koje će uručiti sudionicima Festivala, što znači da se kroz ovaj Festival stvaraju velika prijateljstva među kazališnim udrugama, a to znači i između Sinja i mjesta iz kojih dolaze te udruge’, kazala nam je gradonačelnica Križanac.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Još jedna obuka vatrogasaca cetinskog kraja


Poslije završenog teoretskog dijela obuke, jučer, 12. srpnja je 58 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca iz Sinja, Vrlike, Trilja, Dicma i Dugopolja završilo obuku za prijevoz i desantiranje helikopterom.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Izvedena predstava ‘Alkarska nevista’


Pred brojnom publikom u Alkarskim dvorima sinoć je izvedena predstava Sinjskog pučkog kazališta ‘Alkarska nevista’.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Humanitarni malonogometni turnir ‘Otok 2019.’

Na Športskom centru Gola brda u Otoku i ove godine održat će se humanitarni malonogometni turnir pod nazivom ‘Otok 2019’.

Na protekla dva izdanja Otočani i njihovi gosti pokazali su veliko srce te su prikupljena značajna novčana sredstva za pomoć njihovim teško bolesnim sumještanima. Organizatori vjeruju kako će isto biti i ove godine.

Ovogodišnji memorijalni turnir trajat će duže nego prijašnja izdanja, od 21. do 27. srpnja. Prihod s turnira namijenjen je Marku Brčiću iz Gale. Prijave ekipa vrše se do 18. srpnja, uplata je 400 kuna, a igra se po sistemu 4+1.

Osim malonogometnog turnira, u finalnom danu održat će se i revijalna utakmica veterana 4. gardijske brigade i veterana 9. bojne HOS-a, kao i natjecanje ljepšeg spola u povlačenju konopa. Organizator je pripremio i bogatu lutriju, uz ponudu jela i pića.

Prijave se mogu izvršiti na kontakt brojeve: 098661895 – Ivan i 0958850747 – Frano.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Večeras otvaranje manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’

 
Večeras, 12. srpnja u 20 sati i 30 minuta na Trgu Kralja Tomislava upriličit će se otvaranje manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe 2019.’

Program ovogodišnjih ‘Dana Alke i Velike Gospe’ počet će u 19 sati i 30 minuta kada će se u crkvi Gospe Sinjske održati koncert klasične glazbe, kojeg su organizirali Samostan Gospe Sinjske i Turisitčka zajednica grada Sinja.

U 20 sati i 30 minuta na Trgu Kralja Tomislava – popularnoj sinjskoj Pijaci upriličit će se svečano otvaranje manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’. Uz predstavnike Grada Sinja i Gradskog vijeća, u programu će sudjelovati Gradska glazba Sinj i Sinjske mažoretkinje.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR