Palacina dobila uporabnu dozvolu, oprema se Muzej

Obnovljena zgrada Palacine dobila je uporabnu dozvolu i uskoro će biti stavljena u funkciju.

Podsjetimo, zaštićeni povijesni kompleks koji tvore tvrđava Kamičak i zgrada Palacine obnovljeni su sredstvima europskih fondova kroz integralni projekt obnove kulturne baštine ‘Sinj u sridu’.
Obnova je završena još u rujnu prošle godine kada je i obavljen tehnički pregled, ali se zbog uočenih nedostataka uporabna dozvola ishodila tek u svibnju 2020. g.

‘Trenutno se u zgradi Palacine dovršava opremanje nakon čega će se gornji kat i potkrovlje dati na korištenje Muzeju Cetinske krajine čiji je osnivač Županija Splitsko–dalmatinska.
U prizemlju obnovljene zgrade oprema se prostor multifunkcionalne dvorane, prostor za prezentaciju tradicionalnih obrta, suvenirnica i prostor pratećih sadržaja’, izvijestila nas je gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac.

Kako doznajemo od ravnateljice Muzeja Darije Domazet u tijeku je opremanje postava i izvedba stalnog novog postava te povratak cijele muzejske građe. Podsjetimo, zbog obnove zgrade, muzejska građa već je gotovo tri godine pohranjena u  prostorima Alkarskih dvora. Ravnateljica Domazet kaže kako se svi vesele povratku u obnovljene prostorije te zahvaljuje VAD-u na gostoprimstvu prethodnih godina.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Provedeno osposobljavanje za zvanje dobrovoljni vatrogasac

 
Kroz mjesec svibanj organizirano još jedno osposobljavanje za zvanje dobrovoljni vatrogasac koji je uspješno završilo 15 kandidata iz DVD-Sinj (5), DVD-Vrlika (2), DVD-Trilj (4) i DVD Sv. Jakov-Dicmo (4).

Osposobljavanje su vodili I. Križanac i I. Tiganj. Za napomenuti je da je u zadnjih 20-ak godine u organizaciji DVD-Sinj osposobljeno 300 dobrovoljnih vatrogasaca, čime je zaštita od požara zasigurno podignuta na viši nivo.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Junak krenuo s pripremama, trener zadovoljan stanjem igrača i pristupom treningu

Nakon nepuna dva mjeseca apstinencije od nogometa, Junakovci su se napokon vratili na travnjak i time započeli misiju ulaska u Drugu ligu…
Ono što je najbitnije jest da su se svi igrači odazvali treneru Stipi Grčiću koji je bio zadovoljan viđenim nakon stanke:
“Vidi se koliko je momcima nedostajao nogomet, jedva su dočekali odraditi trening. Također moram naglasiti kako su svi došli u odličnom fizičkom stanju, što je dokaz koliko su poštivali naše naputke i koliko su predani našem cilju da zaigramo u Drugoj HNL.”
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Počele online prijave za upis u prvi razred glazbene škole i početnički solfeggio

 

OGŠ Jakova Gotovca Sinj, PO Otok i PO Trilj vrši online prijave za upis djece u prvi razred škole i početnički solfeggio.

U matičnoj školi u Sinju upisi se vrše za instrumente: klavir, harmonika, gitara, klarinet, saksofon, truba, flauta, violina, viola i violončelo.

U područnom odjeljenju u Otoku upisi se vrše za instrumente: klavir, gitara, klarinet i saksofon.

U područnom odjeljenju u Trilju upisi se vrše za instrumente: klavir, gitara i harmonika.

Prijave se mogu vršiti do 30. lipnja 2020. godine
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Obilježavanje 29. godišnjice osnutka ‘Cro angelsa’U ponedjeljak, 1. lipnja prigodnim programom obilježit će se 29 godina od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a.

Ovogodišnje obilježavanje osnutka legendarnih ‘Cro angelsa’, 2. sinjske bojne bit će drugačije u odnosu na protekle godine, a razlog je pridržavanje mjera uvjetovanih pojavom koronavirusa.

Program će početi u 10 svetom misom za poginule i umrle pripadnike postrojbe, koja će se služiti u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske. Poslije svečane euharistije, u 11 sati je polaganje vijenaca na Spomen obilježju poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, u Spomen parku Hrvatskih branitelja, ispred zgrade Gradske uprave u Sinju. U 12 sati izlaslanstva Udruge 2. bojne 4. brigade ZNG-a obići će spomen obilježja poginulih pripadnika postrojbe na Alebića kuli, Dabru, Čugurinom brigu, Suhopolju u Vrlici i na Maovicama.

Organizator obilježavanja je Udruga veterana 2. bojne ‘Hrvatski anđeli’, koja poziva sve pripadnike postrojbe, ostale branitelje i građane da se pridruže zajedničkom obilježavanju 29 godina od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Čestitka gradonačelnice Sinja Kristine KrižanacPoštovane sugrađanke i sugrađani, građani Republike Hrvatske,
na Dan državnosti obilježavamo spomen na konstituiranje prvog demokratskog izabranog višestranačkog Sabora RH. Prigoda je to za iskazivanje zahvalnosti i odavanje počasti svima onima koji su sudjelovali u obnovi samostalne hrvatske države, u njezinoj obrani i oslobađanju, a naročito onima koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske. Datum koji slavimo simbol je uspostave hrvatske države, slobode i demokracije.
Uz Dan državnosti danas slavimo i Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine, s namjerom da odamo trajno priznanje svim braniteljima s područja Sinja i Cetinske krajine kao i svim hrvatskim braniteljima koji su svojom hrabrošću i nepokolebljivošću ostvarili višestoljetni san hrvatskog naroda o slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.
Tim povodom, u ime Grada Sinja, Gradskog vijeća i zaposlenika Gradske uprave, svim sugrađankama i sugrađanima, svim građanima Republike Hrvatske, kao i svim hrvatskim braniteljicama i braniteljima upućujemo iskrene čestitke i želimo sretan Dan državnosti i Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine.

Gradonačelnica Grada Sinja
Kristina Križanac

Potpredsjednik Gradskog vijeća
Anđelko Bilandžić
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Najavljena 29. sjednica Gradskog vijeća

Ranije odgođena 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja održat će se u petak, 05. lipnja. Sjednica će se održati u Muzeju Sinjske Alke u 17 sati.
Zbog provedbe protuepidemijskih mjera sjednici mogu dodatno nazočiti isključivo predstavnici prethodno najavljenih medija, a zbog tehničkih razloga nije moguće osigurati live stream prijenos, te će sjednica biti tonski (audio) snimana.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Iz tiska izašla ‘Enigmatska povijest Sinjske alke’


Iz tiska je izašla ‘Enigmatska povijest Sinjske alke‘, autora Mate Ivandića.
Riječ je o enigmatskom časopisu u kojem su na 68 stranica objedinjeni enigmatski radovi 52 autora na temu Sinjske alke, koji su objavljivani unatrag 45 godina u 8 enigmatskih časopisa i 3 dnevne novine. Među autorima su i petorica Sinjana. Osim Mate Ivandića objavljeni su i radovi Marijana Ratkovića, Krune Matića, Dražena Šabića i Marije Ivandić.
Mate Ivandić otkrio nam je da je na ‘Enigmatskoj povijesti Sinjske alke’ radio gotovo 5 godina. U stvaranju ovoga djela imao je veliku pomoć enigmatskih časopisa Kviskoteka, Feniks, Kviz, Kvizorama, Predah, Enigma, Čvor i drugih, koji su besplatno ustupili radove, te Budimira Ćosovića, grafičkog i stručnog urednika.
Viteško alkarsko društvo, Muzej Sinjske alke, Klub Sinjana Zagreb, Filip Ratković i Petar Malbaša ustupili su fotografije i potrebnu pisanu građu.
Promocija ‘Enigmatske povijesti Sinjske alke’ trebala bi se održati uoči ovogodišnje 305. Sinjske alke.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinj: Obilježavanje ‘Dana državnosti’ i ‘Dana branitelja Sinja i Cetinske krajine’

 

Grad Sinj i Koordinacija braniteljskih udruga s područja Grada Sinja i Cetinske krajine sutra, 30. svibnja 2020. godine prigodno će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježiti državni blagdan ‘Dan državnosti’ te ‘Dan branitelja Sinja i Cetinske krajine’.

Svijeće i vijenci bit će položeni u 9 sati na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, u Spomen parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata, a nakon toga u 9,30 sati ispred biste prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana na istoimenom gradskom trgu.

Sveta misa zahvalnica za Domovinu te sve sve poginule i preminule hrvatske branitelje održat će se u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske s početkom u 10 sati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Financijska injekcija Cetinskoj krajini


Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice dodijelilo je 800 tisuća kuna za projekte u Trilju, Vrlici i Hrvacama, a kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima milijun i 250 tisuća kuna. Ugovori su potpisani jučer u Trilju u nazočnosti resornog ministra Marka Pavića.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Akcija DDK u Sinju

 
Gradsko društvo Crvenog križa Sinj, Torcida cetinski kraj i Društvo prijatelja Hajduka iz Sinja organiziraju akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcija će se održati u Srednjoj strukovnoj školi Josipa Bana Jelačića u Sinju, sutra, u petak, 29. svibnja od 9 do 13 sati.

Organizatori su pozvali sve zdrave osobe od 18 do 65 godina koje nisu bile izvan Hrvatske u posljednjih mjesec dana,nisu bile zaražene ili nisu bile u kontaktu s osobama koje su bile zaražene ili se nalaze u samoizolaciji te osobe koje nemaju simptome infekcije dišnih putova, temperature, kašlja, kratak dah kao i otežano disanje.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi i dalje se organiziraju po strogim odredbama HZJZ kao i Crvenog križa.
IZVOR: WWW.FERATA.HR