Program ‘Dana Alke i Velike Gospe 2015.’U petak, 24. srpnja na Trgu Kralja Tomislava u Sinju upriličit će se svečano otvaranje ‘Dana Alke i Velike Gospe 2015.’
Prvo događanje ovogodišnje manifestacije održat će se tjedan dana prije svečanog otvaranja, odnosno 17. srpnja, za kada Udruga S.K.U.P. organizira festival ‘S.A.R.S.’. Ovogodišnji ‘Dani Alke i Velike Gospe’ potrajati će do 5. rujna.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

‘Didovina’ o 7. Županijskom natjecanju u oranju

U srijedu, 8. srpnja u 13 sati u programu Hit radija bit će emitirano najnovije izdanje emisije ‘Didovina’, koja će govoriti o zanimljivostima sa 7. Županijskog natjecanja u oranju.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Veličanstveni alkarski mimohod ulicama SplitaU povodu 300. obljetnice Sinjske alke i 300. godina od velike pobjede nad Osmanlijama, jučer je upriličen mimohod svečane alkarske povorke ulicama Splita.
U povorci koja je krenula ispred Banovine sudjelovali su alkarski momci, Gradska glazba Sinj i alkari. Ispred alkarske povorke u mimohodu su bili članovi Časnog alkarskog suda te čelnici Sinja i Splita, Županije, Crkve i Sveučilišta među kojima su bili župan Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, predsjednik VAD-a Stipe Jukić sa suradnicima, dogradonačelnici Sinja Kristina Križanac i Zlatko Ugrin, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović i ostale osobe iz javnog i političkog života Dalmacije. Cijelim putem, od Banovine preko Matejuške, Rive, do Lučke kapetanije, alkarsku povorku pljeskom su pratile tisuće okupljenih Splićana, brojni turisti i Sinjani koji su pristigli u grad podno Marjana.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Kvar na trafostanici u Ruduši

Sinoć oko 21 sat došlo je do kvara u trafostanici na Ruduši, zbog čega su bez električne energije ostali potrošači na području bivšeg pazara.
Iz sinjskog pogona HEP-a izvijestili su nas da je u tijeku uklanjanje kvara, te da bi isporuka električne energije trebala biti nastavljena uskoro.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Počinje 7. Socijalna samoposlugaDanas počinje 7. Socijalna samoposluga koju organizira Udruga Srma.
Podsjećamo, 29. lipnja Srma je pokrenula 17. akciju prikupljanja odjeće, obuće i drugih potrepština koje će građani u potrebi moći preuzimati od danas poslijepodne.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Obrađen tek manji dio prijava poreza na dohodak

Počele se prve ispalate povrata preplaćenog poreza na dohodak građana u 2014. godini, koji su zahtjeve predali u sinjsku ispostavu Porezne uprave.
U prvoj turi Porezna uprava obradila je 1.350 od zaprimljenih 9.235 prijava u sinjskoj Ispostavi. Onima koji su uz prijavu naveli i broj računa otvorenog u nekoj od poslovnih banaka novac bi već trebao biti na računima, a oni koji to nisu učinili trebaju čekati nalog za gotovinsku isplatu koji će im stići na kućnu adresu.
Prema najavama iz Porezne uprave, sljedeće obrade prijava godišnjeg poreza na dohodak u 2014. godini, po zahtjevima predanima u sinjskoj Ispostavi, očekuju se krajem mjeseca srpnja.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Izabrana najljepša okućnica u VrliciTuristička zajednica Grada Vrlike provela je natječaj ‘Izbor najljepše okućnice’.
Tročlana komisija, u sastavu direktorica TZ Vrlika Dijana Maras, slikarica i pjesnikinja likovne udruge ‘Emanuel Vidović i Vlaho Bukovac’ Blaženka Jukić i aranžerka cvjećarstva Cvita Matas, izišla je na teren i ocijenila sve prijavljene kandidate, te je izabrala najljepše uređene okućnice na području grada Vrlike.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinjanin Slaven Marasović izabran u NO HajdukaNa Poljudu jučer je vladala poprilična gužva. Međutim, nije to bilo zbog neke važne utakmice ili nadolazeće Ultre. U pitanju su bili izbori i to oni za novi Nadzorni odbor Hajduka u koji je odlukom članova Hajduka izabran i jedan Sinanin, Slaven Marasović.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

HAK-ov simulator prevrtanja u SinjuHrvatski autoklub će u sklopu svojih preventivno-edukacijskih aktivnosti, na poziv domaćina sinjskog auto-kluba ‘Dalmacija’, prirediti zanimljivo događanje u našem gradu.
U ponedjeljak, 6. srpnja od 18 do 21 sat i u utorak od 9 do 12sati, kod spomenika alkaru, na Alkarskom trkalištu, HAK će postaviti simulator prevrtanja u kojem će naši vozači i najmlađi sudionici u prometu imati prigodu osjetiti ‘prevrtanje’ i važnost korištenja sigurnosnog pojasa u automobilu. U dvodnevnom druženju i korištenju simulatora mnogi će biti adrenalinski osvješteni i zasigurno pažljiviji u prometu.
Cilj ove akcije je sprječavanje stradavanja pješaka, kojih tjedno stradava oko 5.000 u cijelom svijetu. Najveći broj poginulih su upravo najmlađi tj. djeca, a među njima i oni koji stradavaju u vožnji jer se zanemaruje upotreba sigurnosnog pojasa.
Sigurnosne mjere koje sprječavaju stradavanja bit će prezentirane u dvodnevnom druženju HAK-ovih djelatnika i volontera AK Dalmacija Sinj. Bit će to prigoda da vozači, roditelji i djeca nauče i vide nešto nesvakidašnje.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Počele prijave za malonogometni turnir Sinjskih Maligana

KN Sinjski Maligani i ove godine organizira turnir na male branke koji starta 08. srpnja…
Prijave se zaprimaju do 07. srpnja, kada će biti i izvlačenje parova prvog kola, odnosno eventualnih pretkola.
Turnir se igra po sistemu 3+1, a najbolja momčad bit će nagrađena s osam tisuća kuna, drugoplasiranoj će pripasti četiri, dok će trećeplasirana biti bogatija za dvije.
Info i prijave mogu se dobiti na brojeve telefona 095 823 4012 te 095 885 92 75.
Kotizacija po ekipi iznosi 300 kn.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Podnice na Križnom putu čekaju svoje figurePovodom nadolazeće obljetnice 300 godina od Čudesne obrane Sinja uz zagovor Gospe Sinjske dovršavaju se projekti na Starom gradu.
Tako se, između ostalog, izrađuje staza koji prati postaje Križnog puta, a postavljaju se i rasvjetni stupovi za hodočasnike i posjetitelje Starog grada. Dosad je napravljeno i postavljeno ukupno 10 postaja, od 1. do 7. te 10., 13. i 14. postaja, a dovršenje cijelog projekta ‘Križni put’ očekuje se u rujnu 2016. godine.
Za ostale postaje postavljeni su ogromni kameni blokovi na kojima će se kasnije naći umjetnički prikazi Isusovih muka. Prema informacijama župe Čudotvorne Gospe Sinjske sljedeća instalirana postaja će biti osma, ‘Isus tješi Jeruzalemske žene’, financirana od strane Hrvata iz Australije, a koju je izradio akademski kipar Nikola Vrljić. Brončane figure Isusa i dvije uplakane Jeruzalemske žene postavit će se do blagdana Velike Gospe ove godine.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Mlada misa isusovca Hrvoja MravkaU nedjelju 5. srpnja, u župnoj crkvi Svih svetih u Gali u 10.30 sati, isusovac Hrvoje Mravak proslavit će Mladu misu u rodnoj župi svoga oca pok. Vlade Mravka.

Hrvoje je zaređen za svećenika 21. lipnja u zagrebačkoj katedrali po rukama zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josipa Bozanića.

Ovo je petnaesti svećenik od trinaest živućih svećenika iz Župe Gala-Gljev, sedmi živući svećenik iz Gale i treći iz roda Mravaka.

Hrvoje je se rodio u Zagrebu 1979. godine. Završivši osnovno školovanje, pohađao je Jezičnu gimnaziju u Zagrebu. Nakon završene gimnazije, kao laik, nastavio je studij filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu. Osjetivši Božji poziv odlučio je svoj život posvetiti Bogu. U Rimu na Papinskom sveučilištu Gregoriana pohađao je teologiju. Trenutno pohađa poslijediplomski studij pedagogdije na Papinskom sveučilištu Salesiana u Rimu.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Propao pokušaj konstituiranja Vijeća MO Sinj

Propao je pokušaj konstituiranja Vijeća MO Sinj.
Sinoćnjoj sjednici Vijeća MO Sinj nazočilo je 10 od 11 vijećnika, a niti jedan kandidat, od dva predložena, nije dobio potrebnu većinu glasova.
NL Denisa Bobete za predsjednicu Vijeća predložila je Martinu Barbić, koju su podržali samo vijećnici s liste s koje dolazi, dok su ostali bili suzdržani.
Vijećnici koalicije HDZ-HSLS-HSS kandidirali su Damira Župića, za kojeg su također glasovali samo vijećnici s liste s koje dolazi. Ostali su vijećnici i u ovom slučaju bili suzdržani.
Koalicijska lista SDP-HNS-HSU nije dala svoga kandidata.
Drugi pokušaj konstituiranja Vijeća MO Sinj mora se održati u roku od 30 dana. Ako se vijećnici ni tada ne dogovore oko izbora predsjednika, preostaje im i treći, ujedno i posljednji pokušaj konstituiranja. Ako se ni na trećoj konstituirajućoj sjednici vijećnici ne dogovore oko izbora predsjednika Vijeća, Sinjani će na ponovljene izbore za članove Vijeća MO Sinj.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Uređenje postamenta ispred Muzeja Cetinske krajineNa prostoru ispred Muzeja Cetinske krajine u tijeku je izvođenje radova na postamentu na kojem će biti smješten dio izložbenih eksponata.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sutra u sinjskom polju županijsko natjecanje orača

U sinjskom polju na lokaciji Muša, 500 metara desno od mosta na Kerepu, sutra će se održati 7. Županijsko natjecanje u oranju.
Prema najavama tajnika Udruge natjecatelja u oranju županije Splitsko-dalmatinske dipl. ing. Zvonka Balte i ove godine očekuje se zanimljivo natjecanje.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Besplatne vođene gradske ture na engleskom jezikuJučer je u Sinju u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja održana prva besplatna vođena gradska tura uz pratnju licenciranog turističkog vodiča na engleskom jeziku.
U razgledu grada Sinja jučer je uživala grupa od 15-ak stranaca iz različitih dijelova svijeta koji žive i rade u Splitu, a većini je to bio prvi posjet Sinju. Gradska tura je započela na Alkarskom trkalištu, produžila do Alkarskih dvora gdje su posjetili izložbu Viteškog alkarsko društva ”I mi smo 300” te izložbu Vladimira Ankina Vrljića ”300 godina Sinja i njegove slave”. Laganom šetnjom su produžili do vile Danek i Šetališta Alojzija Stepinca sve do Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske nakon čega su se zasladili uštipcima. Na kraju su uživali u panoramskom pogledu s utvrde Kamičak i prošetali Vrličkom ulicom do stele Gaj Laberije te pažljivo slušali priču o nogometnoj lopti.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

U Sinju proslavljen ‘Dan Provincije’U organizaciji Vijeća za duhovni život Franjevačke Provincije Provincije Presvetog Otkupitelja u srijedu, 1. srpnja 2015. godine, proslavljen je ‘Dan Provincije’ u franjevačkom samostanu Gospe Sinjske u Sinju.
Na slavlju je sudjelovalo 125 fratara među kojima su bili provincijal fra Joško Kodžoman, vikar Provincije fra Ante Udovičić, definitori fra Anđelko Domazet, fra Petar Klarić, fra Vinko Prlić i fra Nedjeljko Šabić, mladomisnici fra Lazar Perica i fra Kristijan Šilić te novaci i sjemeništarci sa svojim odgojiteljima.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

U Metkoviću nastaju drveni konji za Muzej Sinjske alke
Na mail Ferate jutros su stigle fotografije snimljene u stolariji ‘Unka’ u kojoj se izrađuju figure za Muzej Cetinske krajine. Zahvaljujemo  kolegama s portala likemetkovic.hr koji su nam polali fotografije, uz koje objavljujemo i njihov tekst pod nazivom ‘U Metkoviću nastaju drvrni konji za Muzej Sinjske alke’.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Počelo postavljanje palki na Alkarskom trkalištuPostavljanje palki na Alkarsko trkalište prvi su glasnik nadolazeće Alke.
Prvi srpanjski dani uobičajno je vrijeme kada se ove montažne željezne tribine postavljaju duž Alkarskog trkališta. Tako je i ove godine, što je simbolična najava 300. Alke.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Otvorena izložba ‘I mi smo trista’U Alkarskim dvorima sinoć je otvorena izložba radova u sklopu projekta Viteškog alkarskog društva Sinj ‘I mi smo trista’.
Izložbu je otvorio najstariji član VAD-a Andrija Filipović Grčić, a svečanosti su, između ostalih, nazočili zamjenici gradonačelnika Sinja Kristina Križanac i Zlatko Ugrin, te predsjednik VAD-a Stipe Jukić.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR