Čaporice: Šampionsko vino iz konobe Boženka Žuljevića


Petu godinu za redom u organizaciji MO Čaporice u konobi ‘Sveti Roko’ održana je vinska manifestacija pod nazivom ‘Degustacija čaporskih crnih vina 2020.’
Po ocjeni stručne komisije, koju su činili enolozi Tomislav Svalina i Marko Šuste, predavači na Veleučilištu ‘Marko Marulić’ u Kninu, Vedran Poljak s Prehrambeno biološkog fakulteta u Splitu i agronom Željko Ćurković, kojima je u ocjenjivanju pomagao dr. sc. Leo Gracin, titulu šampionskog vina ponijelo je vino Boženka Žuljevića Bobe iz kategorije Čaporskih vina.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Najava sportskog vikenda

Pred nama je novi sportski vikend iz kojeg izdvajamo nastavak natjecanja nogometnih trećeligaša…
Nakon gotovo tri mjeseca pauze na terene se vraćaju trećeligaši koje očekuje 16. stepenica trećeligaškog prvenstva u kojem i Junak i Hrvace imaju izražene najviše ambicije.
Junak će tako na otvaranju proljetnog dijela sezone biti domaćin Zagori koju je svladao u gostima u prvom kolu. Sinjska je momčad vodeća u poretku i favorit je u ovom dvoboju, ali Zagora je itekako neugodan suparnik, što je potvrdio i trener Stipe Grčić:
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sutra novo ‘Sinjanje’ – sponzor OPG Vedran Pezelj

 

Sutra, 22. veljače u 13 sati i 15 minuta u programu Hit radija na rasporedu je novo izdanje emisije ‘Sinjanje’.

U prošlom Sinjanju Marija Librenjak pogodila je riječ ćarno, Tonka Buljan pogodila je zaklapat dok je Milivoj Vukasović Lončar pogodio riječ vera. Na kraju emisije najviše sreće imala je Marija Librenjak koja je osvojila nagradu – poklon paket Muzeja Cetinske krajine.

U sutrašnjem ‘Sinjanju’ pobjednika očekuje vrijedni poklon paket OPG-a Vedran Pezelj Trilj.

OPG Vedran Pezelj iz Trilja na tržištu je od 2012. godine, a u ponudi imaju jaja iz slobodnog uzgoja, sadnice ukrasnog bilja, humus kalifornijskih glista, ekološka tekuća gnojiva i zaštite…
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Grad Sinj dodjeljuje 284 studentske i 40 učeničkih stipendija

Grad Sinj ove će godine dodijeliti ukupno 324 stipendije i to 284 studentske i 40 učeničkih.

Na Natječaj Grada Sinja za dodjelu studentskih stipendija u akademskoj godini 2019/2020. prijavio se 401 redovni student, no Komisija za provedbu postupaka dodjele stipendija utvrdila je da pravo na stipendiju ima 360 studenata. Međutim, 76 studenata ostvarilo je pravo i na državnu ili neku drugu stipendiju, pa su odustali od gradske. Tako će stipendiju Grada Sinja primati 284 studenta, od toga 57 studenata prve i 227 studenata ostalih godina studija. Oni će primati stipendiju u mjesečnom iznosu od 700 kuna tijekom 10 mjeseci.

Osim studentskih, Grad Sinj od ove godine dodjeljuje i učeničke stipendije srednjoškolcima lošijeg imovinskog statusa. U Proračunu Grada Sinja za 2020. godinu osigurana su sredstva za 50 učeničkih stipendija u mjesečnom iznosu od 300 kuna, za šest mjeseci. Na Javni poziv Grada Sinja za dodjelu učeničkih stipendija stiglo je 40 zahtjeva koje bi idućega tjedna trebalo razmotriti Povjerenstvo za dodjelu učeničkih stipendija.

Iz Upravnog odjela za financije Grada Sinja dobili smo informaciju kako su danas počeli s isplatama studentskih stipendija i to za prvih 5 mjeseci. Svim studentima stipendije bi na žiro-račune trebale sjesti do sredine idućega tjedna.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Fra Jozo Župić: Hrvatske koračnice i Lijepa naša ulicama Münchena


Kažimo odmah da je u nedjelju, 16. veljače 2020. godine u svim crkvama grada Münchena i u okolnim crkvama u kojima se okupljaju hrvatski katolici bilo najavljeno da će 19. veljače biti nastup Gradske glazbe Sinj i sinjskih alkara na tri lokacije: Stachus, Odeonsplatz i Marienplatzu i to u svezi turističkog sajma u Münchenu na kojemu bi alkari i sinjska Gradska glazba predstavili zaštićenu baštinu UNESCO-a koju Sinj, Cetinsku krajinu, Dalmaciju, ali i cijelu Hrvatsku čini jedinstvenom u svijetu.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Uskoro bi trebao ‘proraditi’ rendgen u Domu zdravlja

 Prema tvrdnjama naših sugrađana već dva i pol mjeseca u sinjskoj Ispostavi Doma zdravlja ne radi rendgen.

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa danas nam je potvrdio kako je rendgen u kvaru, ali i demantirao vremenski period od kada uređaj nije u funkciji. Dr. Rađa je istaknuo kako je rendgen u kvaru 3 ili 4 tjedna, a u pitanju je ozbiljniji kvar na digitalizatoru .

‘Rezervni dio je naručen pred više od 2 tjedna i od servisera postoji obećanje da bi isporuka i popravak trebali biti kroz ovaj tjedan’, kaže ravnatelj Rađa.

Svi hitni slučajevi posljednjih tjedana, kako doznajemo, upućivani su u Split, a svi oni koji su prethodno bili upisani za rendgensku pretragu bit će što hitnije primljeni nakon što se uređaj popravi  te se neće  trebati ponovno naručivati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Darivanje krvi u Sinju

 
U prostorijama Crvenog križa sutra, 19. veljače od 9 do 13 sati održat će se akcija darivanja krvi.

Akciju zajednički organiziraju Gradsko društvo Crvenog križa Sinj i Klub dragovoljnih davatelja krvi Sinj, koji pozivaju sve zdrave osobe u dobi od 18 do 65 godina života da se odazovu akciji kako bi se prikupio što veći broj doza krvi za potrebe Transfuzijskog odjela KBC-a Split.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Prošlog tjedna prijavljen 91 slučaj gripe

U sedmom tjednu sezone gripe na području cetinskog kraja liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima prijavljen je ukupno 91 slučaj oboljenja od gripe.

Prema riječima dr. Ane Kokot Živalj, voditeljice sinjske Ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, najviše oboljelih – čak 63 posto je u dobnoj skupini od 0 do 14 godina života.

Od početka sezone gripe na području cetinskog kraja do sada je prijavljeno ukupno 143 slučaja gripe. Stvarni broj oboljelih od gripe sigurno je puno veći, no dio pacijenata ne javlja se svom liječniku nego se liječe kod kuće. Dr. Kokot ističe kako se vrhunac sezone gripe očekuje kroz naredna dva tjedna.

Podsjećamo, gripa je akutna infekcija dišnog sustava, uzrokovana virusom infulence, koju je potrebno preležati. Od ostalih uobičajenih virusnih infekcija dišnih puteva razlikuje se po naglom početku i razvoju simptoma bolesti (unutar 3-6 sati). Karakteriziraju je visoka temperatura, glavobolja i opća malaksalost, a kasnije curenja iz nosa, grlobolja i kašalj, koji u većini slučajeva spontano prolaze unutar sedam dana. Kašalj može potrajati i nakon što ostali simptomi prestanu. Kod djece se, uz navedene simptome, mogu pojaviti mučnina, povraćanje i proljevaste stolice.

Liječenje gripe sastoji se u mirovanju, nadoknadi tekućine, uzimanju lijekova protiv temperature i kašlja.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Premijerno izvedena ‘Diva Grabovčeva’ u Zagrebu

 
U subotu, 15. veljače u Zagrebu je premijerno izvedena predstava Sinjskog pučkog kazališta ‘Diva Grabovčeva’. Nakon uspješne premijere predsjednik Kluba Sinjana u Zagrebu Davor Varenina zahvalio je svim izvođačima
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Dine Botica i Darijo Tenžera slavili na turniru u bakelitu


Pobjedom Dine Botice i Darija Tenžere zaključen je balotaški turnir u bakelitu koji se održavao u prostorima SC 104 Dalmatinca u Turjacima…

Vrlo uzbudljivo finale, u kojem su pobjednici snage odmjerili s Jurom Bekanom i Ivicom Bilokapićem, zaključeno je rezultatom 2:0, rezultatima 16:11 i 16:13.

Po završetku turnira organizator se nije propustio zahvaliti svima koji su podržali ovo natjecanje, pogotovo sucima Brici i Siuksu te glavnom sucu Đoti.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Agencija za nekretnine REAL ESTATE CRO potražuje za kupca manju kuću s okućnicom u SinjuAgencija za nekretnine REAL ESTATE CRO potražuje za kupca manju kuću s okućnicom u Sinju ili bližoj okolici s cijenom do 60.000,00 eura. Cijenjene ponude molimo dostaviti na KONTAKT

Kamičak poražen u derbiju, Trilj PV i dalje bez boda

U derbiju 10. kola rukometnog prvenstva Kamičak je na domaćem parketu poražen od Zadra, a bez bodova je ostao i Trilj na gostovanju u Jelsi…
Sinjska momčad bila je u prilici pobjedom se ravnopravno uključiti u bitku za naslov prvaka, ali ovog puta gosti su bili bolji te relativno lako upisali nove bodove.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Uvjerljiva pobjeda rukometašica Sinja, briljirala Andrea Vugdelija


Na krilima briljantne izvedbe vratarke Andree Vugdelije rukometašice Sinja u potpunosti su nadigrale Dalmatinku te u konačnici slavile uvjerljivu pobjedu kojom su se učvrstile u sredini poretka…

Sinj – Dalmatinka 27:17 (14:12)

Sinj – GSD Ivica Glavan Ićo. Gledatelja: 300

Suci: Josip Kuhar (Samobor) i Damir Prelčec (Zagreb)

Sinj: Bilandžić (1), Ljubičić (5), Bešljić, Hrgović-Tomić (4), Masnić (6), Zorica, Mažurin (4), Plazibat, Čović (1), Vugdelija (18 obrana – 1 zgoditak), Majić (1), Mravak, Filipović-Grčić, Boban, Lovrić (3), Paštar (1).

Dalmatinka: Družijanić, Galov, Jarak (1), Sušak (1), Zelić (5), Barbir (2), Žderić, Šendo, Oršulić (2), Žderić (3), Čupić, Klarić (2), Krilić (1), Jelčić.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR