U SDŽ deset novooboljelih od koronavirusa, jedan oboljeli s područja Sinja


Na području Splitsko-dalmatinske županije 10 je novooboljelih od koronavirusa, od toga u Solinu 5 osoba, u Splitu 2, Dugom ratu 2 i Sinju 1 osoba, izvijestio je Stožer Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.
Opće zdravstveno stanje oboljelih je stabilno.
Ukupno je na području Splitsko-dalmatinske županije trenutno 81 osoba pozitivna na koronavirus; od toga je 26 zdravstvenih djelatnika. U ovom trenutku ukupno 128 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Petre, hvala ti na svemu i sretni ti umirovljenički dani!


Željeli mi to priznati ili ne, na radnom mjestu, okruženi kolegama, provodimo većinu svog radnog dana i vremena. U većini slučajeva kod radnih kolega razvije se emocionalna povezanost u obliku prijateljstva i privrženosti. Upravo o jednom takvoj prijateljstvu i privrženosti želimo danas nešto napisati. Danas želimo nešto napisati o jednome od nas, našem Peri, tehničkom uredniku Hit radija Petru Dadiću, koji odlazi u mirovinu.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Subota, 28.03.2020.

Nema vijesti ovog datuma

Donesena odluka o organizaciji i rasporedu rada zdravstvenih djelatnika

Na temelju Odluke ministra zdravstva o organizaciji i rasporedu rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika te privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID- 19 ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa donio je Odluku o organizaciji i rasporedu rada zdravstvenih djelatnika I privatnih zdravstvenih djelatnika u mreži javne zdravstvene službe.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sutra se nastavlja dostava kruha

Otkako je Nacionalni stožer civilne zaštite izdao niz mjera kako bi se spriječio socijalni kontakt i širenje zaraze koronavirusom, brojnim mještana u selima cetinskog kraja otežana je kupovina hrane i drugih potrepština. Kako bi im barem jednim dijelom olakšali, lokalni pekari odlučili su sami dostavljati kruh onima koji nisu u mogućnosti otići do trgovine.
Dostava kruha danima se odvijala nesmetano, međutim zadnja dva dana je prestala. Stoga je Sinjanka Nataša Delonga Poparić, članica Odbora za zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije, uputila dopis Stožeru civilne zaštite Grada Sinja u kojem ih je upoznala s navedenim problemom u Gornjima Glavicama.
‘Kako u tom dijelu grada živi i određen broj starijeg stanovništva, koje se zbog životne dobi ne smije kretati van doma, molimo vas da u okviru vaše nadležnosti poduzmete odgovarajuće korake’, stoji u dopisu Nataše Delonge Poparić.
Delonga Poparić ubrzo je dobila odgovor načelnika Stožera civilne zaštite Grada Sinja Igora Vidaline:
‘Kontaktirao sam vlasnika pekare koja je opskrbljivala kruhom na kućnu adresu određeni dio stanovnika na području Glavica, Hana, Bajagića i Obrovca Sinjskog… Vlasnik navodi da se s tim načinom rada prestalo zbog pritužbi građana, da na taj način postoji mogućnost širenja zaraze koronavirusom. Nakon jutrošnjeg razgovora, vlasnik je od Stožera CZ Grada Sinja dobio punu potporu da nastavi s distribucijom i prodajom kruha na kućnu adresu, kao što je i do sada bilo, uz obvezu pridržavanja propisanih mjera zaštite (socijalna distanca, nošenje zaštitnih maski i rukavica). Stoga će od sutra ponovno krenuti normalno s radom i isporukom kruha, a oni građani koji ne žele koristiti tu uslugu iz bilo kojeg razloga, na to imaju pravo’, odgovorio je Vidalina.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Na području Grada Sinja nema novooboljelih

Stožer civilne zaštite Grada Sinja izvijestio je o današnjem stanu vezano za broj oboljelih na području Grada Sinja.
‘Na području Grada Sinja, prema jutros dostupnim podacima nema novooboljelih od koronavirusa te se broj oboljelih  i dalje zadržao na troje naših sugrađana koji su stabilnog stanja’
O novim informacijama, javnost će biti pravovremeno obaviještena, istaknuto je iz Stožera.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Ministarstvo poljoprivrede će u suradnji s Nacionalnim stožerom izdavati propusnice poljoprivrednicima


Odlukom o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske dana 23. ožujka 2020. godine, dovodi se u pitanje nesmetano obavljanje poljoprivredne proizvodnje.
Poljoprivredna proizvodnja se mora, bez obzira na pojavu pandemije korona virusa, odvijati svojim tijekom te je prije svega prioritet kontinuitet proizvodnje dovoljne količine hrane odnosno kontinuitet obavljanja poljoprivrednih radova. Iz navedenih razloga od iznimne je važnosti mogućnost da poljoprivrednici imaju pristup svojim nasadima, usjevima, pčelinjacima i farmama na kojima imaju žive životinje.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Dicmu

Gradsko društvo Crvenog križa Sinj u petak, 27. ožujka u općini Dicmo organizira se redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi.
Akcija će se održati u Osnovnoj školi Ante Starčevića  od 09-13 sati.
Iz Crvenog križa pozvali su sve zdrave osobe od 18-65 god da se odazovu te tako pomognu drugima u nevolji.
Akcija DDK će se odvijati po uredbama i mjerama nadležni službi vezano za novonastale situacije za virus COVID-19.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Više od stotinu volontera pomaže građanima u potrebi


Ravnatelj sinjskog Crvenog križa Ante Zorica izvijestio je da na području koje pokriva ovo Društvo, a to su gradovi Sinj i Trilj te općine Otok, Dicmo i Hrvace, volontira 107 volontera Gradskog društva Crvenog križa Sinj.
Volonteri su raspoređeni po lokalnim jedinicama i svi su dobili upute kako djelovati na terenu kao i zaštitnu opremu te obavljaju veliki dio posla za naše sugrađane kojima je pomoć potrebna.
Zorica napominje da su telefoni GD Crvenog križa Sinj otvoreni i dalje tijekom svakoga dana od 8 do 15 sati, kako za pomoć sugrađanima, tako i za volontere. Za područje Grada Sinja, općina Otok, Dicmo i Hrvace broj telefona je 021/ 822-200, a za područje Grada Trilja 021 /831 815. Građani u potrebi i volonteri sinjski Crveni križ mogu kontaktirati i putem e-maila info@gdck-sinj.hr.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Počela s radom ambulanta Covid-19 na Mertojaku


U subotu, 21. ožujka s radom je započela COVID-19 ambulanta na Mertojaku,  na adresi Doverska 2, Split. Smještena je u prostorima u kojima su bile ambulante posebnog dežurstva za obiteljsku medicinu, pedijatriju i stomatologiju. U prvih 48 sati rada ambulantu su posjetila 73 pacijenta, od čega je 6 upućeno infektologu u bolnicu, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.
Ambulanta je otvorena 24 sata dnevno uz mogućnost telefonske konzultacije s djelatnicima na broj 669-264.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR