Održan tradicionalni maraton u čast Gospe SinjskeNa Gospin žežen, 14. kolovoza u večernjim satima startao je tradicionalni maraton u čast Gospe Sinjske.
Start je bio ispred crkve u Solinu, a cilj ŠRC ‘Ivica Poljak Sokol i Andrija Alčić’. Ove godine je sudjelovalo 20 maratonaca iz nekoliko klubova – Maraton klub Sinj, Cetina adventure i Maraton klub Marjan. Maratoncima je trebalo otprilike 3 sata i 30 minuta do Sinja uz par stajanja radi uzimanja okrepe. Organizatori ovog tradicionalnog marotina Maraton klub Sinj i Maraton klub Marjan zahvaljuju se Gradu Sinju i TZ Sinj na podršci pri organizaciji maratona
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Proslava blagdana Velike Gospe u Sinju


Vjernici danas slave blagdan Velike Gospe. Posebno je svečano u najvećem marijanskom svetištu južne Hrvatske – Sinju, koji danas slavi svoju nebesku zaštitnicu Čudotvornu Gospu Sinjsku i Dan Grada.
Misna slavlja u Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske počela su zornicom u 4 sata, a u 9 sati i 30 minuta mačkule i fanfare označile su početak procesije ulicama Sinja s Gospinom slikom, a nakon procesije središnje misno slavlje upriličeno je na Trgu dr. Franje Tuđmana.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Danas blagdan Velike Gospe – Sinjani slave svoju nebesku zaštitnicuDanas je blagdan Velike Gospe, koji se u Sinju slavi kao Čudotvorna Gospa Sinjska, nebeska zaštitnica župe i grada te Dan Grada.
Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.
Deseci tisuća vjernika i danas hodočaste u Sinj, jedno od najvećih marijanskih svetišta u Hrvatskoj.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske misna slavlja počela su ‘zornicom’ u 4 sata, nakon koje su mise služene svakoga sata.
U 9,30 sati iz Gospina svetišta krenut će svečana procesija sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske, kojom će se na četiri strane blagoslivljati grad Sinj i Cetinska krajina.
Svečanu procesiju i euharistijsko slavlje na Trgu Franje Tuđmana predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.
Od 14 sati u Crkvi mise će ponovno biti služene svakog sata, a u 16 sati bit će misa na Gospinu Gradu.
Proslava svetkovine završit će svečanom večernjom koncelebriranom misom na Trgu dr. Franje Tuđmana u 18 sati, koju će predvoditi provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Vigilija Gospi Sinjskoj


U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske slavi se Vigilija uoči blagdana Velike Gospe – nebeske zaštitnice Župe i Grada Sinja. Blagdan Velike Gospe u Cetinskoj krajini slavi se i kao Gospa Sinjska, u čast na čudesnu pobjedu Sinjana nad osmanlijskom vojskom 1715. godine.
Jutros je služena sveta misa na Gospinu Gradu. U Crkvi Gospe Sinjske mise se služe danas u 11,30, 15 i 16 sati. Poslijepodnevnu svetu misu na Trgu Franje Tuđmana u 18 sati predvodit će monsinjor Vlado Košić.
Ispovijed u Svetištu obavlja se do 12 te od 17 do 20 sati. Sutra, na blagdan Velike Gospe vjernici će se moći ispovjediti od 3 sata ujutro do 20 sati.
U sinjsko svetište predhodnih dana, a posebno u vrijeme devetnice hodočastilo je na desetke tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske, susjedne BiH, te ostalih zemalja. Najveći broj ih se očekuje tijekom današnjeg dana i u noći na utorak.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

‘Mirakul’ oduševio Sinjane i njihove goste


Pred više od 2 tisuće gledatelja sinoć je u Sinju izveden glazbeno-scenski spektakl ‘Mirakul’, koji je nastao prema povijesno istinitim događajima iz 1715. godine.
Mjuzikl ‘Mirakul’ slavi čudesnu pobjedu nekoliko stotina Sinjana, koji su pod vodstvom svojih fratara pobijedili brojnijeg i nadmoćnijeg neprijatelja – Osmanlije, a nastao je povodom 300 godina održavanja Sinjske alke i 300. godišnjice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Fra Petar Klapež: Dobrodošlica hodočasnicima za blagdan Velike Gospe


Dragi Hodočasnici, štovatelji Čudotvorne Gospe Sinjske
Pogleda uprta u vas u hodočasničkom pohodu, u procesijskome hodu i sabrane  u euharistijskome zajedništvu pred milosnim likom naše nebeske Majke Čudotvorne Gospe Sinjske, u tom ozračju vjere postat će nam bliskom riječ iz Knjige Otkrivenja koja će nam na njen dan biti  naviještena: »Otvori se Hram Božji na Nebu i pokaza se Kovčeg saveza njegova u Hramu njegovu«.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sve je spremno za glazbeno scenski spektakl ‘Mirakul‘


Dugoočekivana sinjska premijera mjuzikla ‘Mirakul’ upriličit će se večeras na Gradskom stadionu s početkom u 20 sati i 30 minuta.
Tim povodom u programu Hit radija danas su gostovali Ervin Baučić koji igra Daltabana – turskog pašu, Adalbert Turner Juci u mjuziklu je Telabaša – sultanov glasnik, Dario Došlić fra Gaudio – Talijan izdajica i Stjepo Gleđ Markos – zapovjednik sinjske vojske.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja


Povodom Dana Grada Sinja, koji se slavi na blagdan Velike Gospe, sinoć je u hotelu Alkar održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja.
Uoči same sjednice izaslanstva Grada, te predstavnici javnog, društvenog i političkog života zapalili su svijeće i položili vijence kod Središnjeg križa na groblju Sv. Frane i na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Izaslanstvo Grada Sinja položilo je vijence i zapalilo svijeće na grobovima pokojnih gradonačelnika Ivice Glavana na groblju Sv. Roka u Udovičićima i na grobu bivšeg gradonačelnika Nikole Tomaševića u Brnazama.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Završen 18. košarkaški turnirNa košarkaškom igralištu u Sinju sinoć je završen košarkaški turnir koji se igrao u organizaciji Škole košarke Alkar Sinj.
Rezultati petog, zadnjeg, dana 18. košarkaškog turnira u uzrastu dječaka rođenih 2003. godine:
Prvo mjesto osvojila je ekipa Š. K. Dražen Petrović Šibenik pobjedivši ekipe Š. K. Alkar Sinj rezultatom 74:59 i Š. K. Amfora Makarska rezultatom 77:30, drugo mjesto osvojila je Š. K. Alkar Sinj koja je pobjedila ekipu Š. K. Amfora Makarska ( treće mjesto) rezultatom 55:49.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Obavijest PP Sinj o posebnoj regulaciji prometa

Iz Policijske postaje Sinj uputili su obavijest o posebnoj regulaciji prometa koja će biti na snazi 14. i 15. kolovoza, prilikom proslave blagdana Velike Gospe.
Dana 15. kolovoza s početkom u 06 sati, s ciljem neometanog prolaska procesije, ograničavat će se promet vozilima u ul. Alkarsko trkalište, ul. Petrovac, ul. A. K. Miošića, a u vremenu od 9 do 10,30 sati ograničavat će se promet u ul. Glavičkoj, ul. Matića i ul. Splitskoj, te se mole građani da u navedenim ulicama ne parkiraju vozila.
Također, dana 14. kolovoza s početkom u 18 sati policijski službenici Policijske postaje Sinj će ograničavati promet vozilima koja ulicom Matića ulaze u centar grada, gdje se očekuje dolazak više tisuća građana.
Nadalje, mole se i vlasnici ugostiteljskih objekata na Trgu Kralja Tomislava, u Glavičkoj ulici i ul. A. K. Miošića da dana 15. kolovoza u vremenu od 09 sati do 11 sati uklone štekate kojima bi se ometao prolazak procesije.
Mole se građani za razumijevanje i poštivanje navedene zamolbe.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Izložba Damira Markulina u Kaštel Lukšiću


Otvaranje samostalne izložbe slika i skulptura ‘Oči pune neba’ autora Damira Markulina upriličit će se danas, 11. kolovoza, u 21 sat u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.
Izložbu će otvoriti i program voditi dr. sc. Nevenka Maras, uz nastup mlade umjetnice na klaviru Marije Maras, klape Neverin i pjesnika Ante Nadomira Tadić Šutre i znanstveni osvrt prof. dr. sc. Miljenka Buljca.
Autor će izložiti 80 eksponata iz tri velika ciklusa – biblijski i novozavjetni, domovinski i emotivno duhovni.
Nakon otvaranja slijedi ugodno druženje uz prigodan domjenak.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Požari i dalje aktivni

I dalje su aktivni požari između Vrdova i Vagnja i na Kamešnici, predio Žlabina.
Iz MORH-a su izvijestili kako će letačka posada s helikopterom Mi-8 MTV prevest vatrogasce do aktivnih požarnih područja na požarištu Kamešnica, te dopremati spremnike vode.
Na požarištu Kamešnica i danas je angažirano 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, a na požarištu na Dinari angažirano je 24 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Zračne snage PP NOS OS RH gase požar na Kamešnici


Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika, danas, četvrtak 10. kolovoza 2017., s jednim Canadairom CL-415 i dva Airtractora AT-802 upućene su na gašenje požara na Kamešnici iznad Sinja.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Donesen Proračun Grada Sinja za 2017., zaustavljena gradnja dvorane

Većinom glasova sinjski gradski vijećnici usvojili su Proračun Grada Sinja za 2017. godinu u visini od 62 milijuna i 100 tisuća kuna. Prilikom rasprave, gradonačelnica Kristina Križanac je usvojila MOST-ov amandman kojim se 1 milijun i 700 tisuća kuna planiranih za gradnju sportske dvorane preusmjerava za kupnju udžbenika sinjskim osnovnoškolcima. Time se, kako je kazala, zaustavlja gradnja dvorane.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinjski vijećnici jednoglasni oko dobitnika javnih priznanja Grada

Jednoglasnom odlukom sinjski gradski vijećnici sinoć su donijeli odluku o dobitnicima javnih priznanja Grada Sinja za ovu godinu. Dobitnik Nagrade za životno djelo je fra Eugen Poljak, Osobne nagrade dobili su Hana Breko Kustura, Jozo Vuković i Andrija Hrgović, a Kolektivne nagrade Krnjevalska udruga ‘Didi s Kamešnice’ i Biciklistički klub ‘Vlaji’.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR