Subota, 2.07.2016.

Nema vijesti ovog datuma

Premijer Tihomir Orešković posjetio SinjPredsjednik tehničke Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, na inicijativu saborskog zastupnika Mosta nezavisnih lista Mira Bulja, jučer je posjetio Grad Sinj. Uz premijera, u posjeti Sinju je i potpredsjednik Vlade te predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Donacija sportske opreme za NK OSKPovodom akcije „Maknimo djecu s ulice!“, već treći put za redom, najveći europski tekstilni trgovac odjećom, njemački KiK Textilien hrvatskim klubovima donirao je nogometne dresove za sve uzraste.
Dresovi su clima cool, a sadrže gornji i donji dio, štucne te sportsku torbu po setu momčadi.
NK OSK u ovoj akciji KiK-a i Plasman grupe dobio je čak 90 kompleta dresova u raznim veličinama.
Iz NK OSK se zahvaljuju spomenutima na hvalevrijednoj donaciji.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Zajednička vježba Aerokluba Sinj i DVD-a Sinj

Danas, 30. lipnja između 16 i 17 sati na aerodromu Sinj provesti će se zajednička vježba Aerokluba Sinj (operatora Aerodroma Sinj) i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sinj.
Cilj vježbe je provjera vremena reagiranja Spasilačko vatrogasne službe Aerokluba Sinj i vremena intervencije DVD-a Sinj. U tu svrhu kontroliranim požarom na aerodromu planirana je simulacija požara na zrakoplovu.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Predavanje fra Gabrijela Jurišića ’90 godina zvonika Čudotvorne Gospe Sinjske’

U organizaciji udruge Cjelovit život, fra Gabrijel Hrvatin Jurišić održat će predavanje ’90 godina zvonika Čudotvorne Gospe Sinjske’.

U rujnu ove godine slavimo 300 godina krunjenja slike Gospe Sinjske, a u toj velikoj obljetnici ujedno je i obljetnica izgradnje zvonika Crkve Čudotvorne Gospe Sinjske, građevine koja je obilježje Grada, prepoznatljiva vizura koja spaja nebo i zemljU, vidljiva izdaleka i iz svih pravaca ulaska u Grad.

Naviknuti smo gledati ga, čuti zvukove najljepših zvona koja su upletena u naše živote, ali koliko znamo o tom zdanju? Fra Gabrijel Hrvatin Jurišić otkrit će brojne činjenice i detalje o zvoniku, koje malo tko zna.

Iz udruge Cjelovit život pozivaju sve zainteresirane građane na predavanje koje će se održati u petak, 1. srpnja u 19,30 u Dvorani Posljednje večere u Samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sanacija Virinog mosta


Županija splitsko-dalmatinska osigurala je sredstva za sanaciju Virinog mosta na cesti LC 67040 Sinj – Otok. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 1 milijun kuna.

Projekt sanacije Virinog mosta izradio je prof. Jure Radnić s Građevinskog fakulteta. Prema najavama iz Županije, otvaranje ponuda izvođača radova bit će 19. srpnja. Radovi bi trebali početi oko 1. rujna, a trajali bi najviše 6 mjeseci.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Odličan nastup Sinjana na PH u preponskom jahanju

U organizaciji HKS-a i KK Karoca, prošlog vikenda, od 23. do 26. lipnja, na Zagrebačkom Hipodromu održano je Prvenstvo Hrvatske u preponskom jahanju za sve kategorije. Na Prvenstvu su sudjelovali ponajbolji natjecatelji iz svih klubova s područja Hrvatske, a Odlične rezultate osvojili su Sinjani Andrija Hrgović, u seniorskoj kategoriji te Josip Gugić i Josip Jadrijević u juniorskoj kategoriji.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Predavanje na temu ‘Praslavenska mitologija i njezini tragovi na lokalitetima u okolici Splita’

U srijedu, 29. lipnja u Galeriji Sikirica upriličit će se predavanje na temu ‘Praslavenska mitolocija i njezini tragovi na lokalitetima u okolici Splita – Žrnovnica i Podstrana’.
Svega nekoliko kilometara jugoistočno od Splita uzdiže se markantno stjenovito brdo Perun čije je ime autentični toponimijski trag stare slavenske vjere. Perunovo svetište na brdu i niz obližnjih lokaliteta povezanih s kultovima drugih božanstava ustanovili su tek doseljeni Hrvati prije svoga pokrštenja krajem 8. st. Tragove praslavenske mitologije u hrvatskoj kulturi i na hrvatskom tlu, za koje se zadugo mislilo da su za znanost izgubljeni, danas bolje razumijemo zahvaljujući projektu Sakralna interpretacija krajobraza i radovima akademika Radoslava Katičića, filologa i indoeuropeista svjetskoga ugleda, koji u svojim knjigama ingeniozno, u zamašnom opsegu i bogato dokumentirano podastire tragove svetih pjevanja naše pretkršćanske starine, prepoznate u usmenoj narodnoj književnosti. Potkrijepljeni obilnim etnološkim i arheološkim dokazima ti nam jezični tragovi otkrivaju autentičan doživljaj svijeta i strukturu vjerovanja naših starih, dok toponimija i geometrijski razmještaj kultnih točaka podstransko-žrnovačkog prostora predstavljaju svojevrstan zapis te osebujne bespismene kulture.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Izvješće sa 25. sjednice Gradskog vijeća

Održana je 25. sjednica Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o 14 točaka dnevnog reda, s tim da je jedna točka dnevnog reda uvrštena prilikom njegovog utvrđivanja, dok je tijekom sjednice jedna točka povučena zbog kašnjenja predlagatelja.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Odličan nastup GK Sinj na natjecanju 2. kola Regije jug

Članovi Gimnastičkog kluba Sinj nastupili su na natjecanju 2. kola Regije jug u muškoj i ženskoj gimnastici, koje je održano u nedjelju, 26. lipnja u Splitu, u organizaciji Gimnastičkog kluba Split.
Sinjski gimnastičari i gimnastičarke nastupili su u tri kategorije sa 17 natjecatelja, koji su ostvarili dobre rezultate.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Tuča nanijela štete na poljoprivrednim kulturama

Jučerašnji dan, u meteorološkom smislu, u Cetinskoj krajini bio je dosta različit. Jutarnji i prijepodnevni sati bili su u znaku vrućeg i sparnog vremena, a poslije 14 sati uslijedila je nagla promjena vremena.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Adriatic 1 i Hajduk pobjednici Memorijalnog turnira triljskih branitelja

Jučer je u Čaporicama odigrana završnica ‘9. Memoriojalnog turnira triljskih branitelja’.
Pobjednici turnira su NK Adriatic 1 (2005.) i Hajduk (2007. ). Donosimo rezultate po skupinama jučer odigranih utakmica.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Biciklom do Albanije i natrag

S nesvakidašnje biciklističke avanture jučer su se u Sinj vratila dvojica veterana BK Vlaji iz Sinja.
Članovi BK Vlaji Zoran Vidić i Vladimir Alebić Vla, prekaljeni ‘biciklistički vukovi’, proveli su devet dana u svojoj pustolovini do Albanije i natrag.
Iz našega grada krenuli su biciklima, na kojima su imali šator, vreće za spavanje i nešto potrepština za put. Biciklirali su preko Tomislavgrada, Mostara, Nevesinja, nacionalnog parka Sutjeska, pa sve do Durmitora u Crnoj Gori. Dio puta su i planinarili, te su se popeli i na najviši vrh Durmitora, u kratkim hlačama i patikama. U nastavku su biciklirali kroz Crnu Goru do Albanije, a prenoćili su u Skadru.
Slijedio je povratak u Hrvatsku, obalom Crne Gore, kroz Boku Kotorsku, Herceg Novi do Dubrovnika. Dalje su našom obalom, uz redovita ‘kupanca’ u moru stigli do Sinja, nakon prijeđenih oko 1200 kilometara. Vrijedi istaknuti da Zoran i Vla putem nisu imali nikakvih nezgoda koje znaju pratiti bicikliste, te da su bicikl dnevno vozili oko 10 sati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR