Nagrađeno sedam volonterskih priča


Na nagradnom natječaju za volonterske priče Lokalnog volonterskog centra Sinj Udruge Srma nagrađeno je sedam priča:

1. mjesto s po 26 bodova dijele ‘Volevo volar’ (Željela sam letjeti) – Ena Delija i ‘Volontiram dakle jesam’ – Kristina Mravak

2. mjesto s po 23 boda dijele priče ‘Volontiranje me naučilo tko sam ja’ – Karla Radović i ‘Kako se osjećam kao volonter’ – Marina Milun

3. mjesto s po 22 boda dijele priče ‘Poklonila sam dio sebe’ – Marina Čorić, ‘Volontiranje mijenja pogled na život’ – Mirna Jurko i ‘Volonterska priča’ – Stipe Maleš.

Posebna nagrada za priču na dijalektu dodijeljena je priči ‘Lektimacija’ autorice Marije Librenjak.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Junaku u goste stiže zahuktali Rudeš, ali tri boda moraju ostati u Sinju!


Junaka ove subote očekuje novi drugoligaški obračun u kojem praktički nema pravo na bilo što osim pobjede, bez obzira na odličnu formu Rudeša koji za poraz ne zna više od dva mjeseca…
Pogled na tablicu iz sinjske perspektive ne može biti lošiji. Posljednje mjesto i samo jedna pobjeda u 14 odigranih utakmica i više će nego dovoljno posvjedočiti da samo i isključivo pobjeda “igra” nogometašima Junaka.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinj: Božićnice za umirovljenike i nezaposlene


Grad Sinj i ove će godine dijeliti božićnice umirovljenicima čija mirovina ne prelazi 2 tisuće kuna i nezaposlenim osobama.
U ovogodišnjem Proračunu Grada Sinja za podjelu božićnica umirovljenicima osigurano je 400 tisuća kuna, a za nezaposlene 450 tisuća kuna.
Kako saznajemo, podjela božićnica u iznosu od 300 kuna obavljat će se u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Sinj i Grada Sinja, a trebala bi početi krajem idućega tjedna. O točnom vremenu podjele božićnica iz Grada će izvijestiti početkom idućega tjedna.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinj: Počinje podjela poklon-paketa


U ponedjeljak, 7. prosinca, u prigodi blagdana Božića, u prostorijama Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Sinj počinje podjela poklon – paketa korisnicima zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Sinj s prebivalištem na području Grada Sinja.
Poklon-pakete osigurao je Grad Sinj. Podjela će se vršiti svakog radnog dana od 8 do 15 sati, do 23. prosinca 2020. godine. Poklon-paketi se preuzimaju uz obvezno predočenje osobne iskaznice korisnika zajamčene minimalne naknade.
U Proračunu Grada Sinja za poklon pakete osigurano je 55 tisuća kuna. 
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Održana 32. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja


Jučer, 3. prosinca od 9 sati održana je 32. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja, uz izjašnjavanje gradskih vijećnika putem elektroničke pošte, koje je bilo moguće sve do 19 sati dana.
Za ovu sjednicu planirano je 13 točaka Dnevnog reda.  1. prosinca vijećnicima je dostavljen Prijedlog gradonačelnice Kristine Križanac za donošenje odluke po hitnom postupku – Prijedlog Odluke o oslobađanju od plaćanja zakupnine i naknade za korištenje javne površine, Klasa: 021-05/20-01/3; Urbroj: 2175/01-01-20-2, kao i Obrazac za izjašnjavanje putem elekroničke pošte o navedenom Prijedlogu. Vijećnici su trebali svoj obrazac na kojem se izjašnjavaju o donošenju Prijedloga Odluke o oslobađanju od plaćanja zakupnine i naknade za korištenje javne površine po hitnom postupku, dostaviti  na e-mail info@sinj.hr  najkasnije do početka sjednice. Slijedom navedenog,  11 vijećnika se izjasnilo putem elektroničke pošte o prihvaćanju Prijedloga gradonačelnice Kristine Križanac za donošenje odluke po hitnom postupku – Prijedlog Odluke o oslobađanju od plaćanja zakupnine i naknade za korištenje javne površine (11 glasova ‘za’).  
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Počela svinjokolja, u cetinskom kraju za sada nema trihinele


Uobičajeno na kraju studenog i početkom prosinca vrijeme je za svinjokolju, koja je naravno uhvatila maha i u cetinskom kraju.
Veterinari kažu kako svinjokolja još uvijek nije u punom jeku, ali svakodnevno pregledavaju uzorke mesa na trihinelozu. Na području Sinja od početka svinjokolje do danas je pregledano oko 1000 uzoraka mesa svinja, na području Hrvaca 350, a u Trilju je broj pregledanih uzoraka oko 500. Ono što je bitno iz svih ovih podataka, do sada svi nalazi na trihinelozu bili su negativni.  
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Međunarodni dan osoba s invaliditetom


Danas, 3. posinca je Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava u cilju poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom, kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom.
Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.  
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Sinjski Ferali ove godine šire ‘Hepidemiju’


Unatoč situaciji izazvanoj virusom Covid-19, članovi Udruge Sinjski Ferali i ove će godine u centru Sinja postaviti božićno-novogodišnje eksponate.
Predsjednica Udruge Anita Bota ističe da su se u Udruzi prilagodili novonastaloj situaciji, zbog čega se malo i kasni s postavljenjem eksponata na javne površine.
‘U planu nam je, kao i nekoliko prethodnih godina, postaviti prigodne eksponate koje su izradili članovi Ferala, a naši građani će ih uskoro imati priliku i vidjeti. Planiramo ih postaviti na više lokacija, kako bismo potaknuli naše sugrađane na šetnju gradom i smanjili okupljanja na jednom mjestu. Misao vodilja ove godine nam je ‘Širimo Hepidemiju, a ne epidemiju’, Hepidemija – Be Happy ili izmamimo osmijeh svima u ova nova vremena’, ističe Bota. 
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Upozorenje na opasne vremenske pojave


Sukladno Standardnom operativnom postupku za korištenje vremenskih prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda, Službe za vremenske analize i prognoze, Ravnateljstvo civilne zaštite RH izdalo je upozorenje na opasne vremenske pojave za područje Republike Hrvatske za dan 2. i 3. prosinca 2020. godine. Za unutrašnjost Dalmacije za danas su izdana Žuta upozorenja za vjetar i količinu kiše, a za sutra Žuto upozorenje za vjetar, Narančasto upozorenje za količinu kiše i Žuto upozorenje za grmljavinske pljuskove.  
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Pravno savjetovalište u Trilju


Pravno savjetovalište Udruge Srma iz Sinja gostuje u četvrtak, 3. prosinca u Trilju u Udruzi osoba s invaliditetom Trilj UOSIT.
Diplomirana pravnica pruža besplatne pravne savjete za sve građane u prostorijama Udruge UOSIT u vremenu od 8-11 sati. Dođite osobno ili nazovite na 098/261-478. Ovim savjetovanjem ujedno će se obilježiti i Dan osoba s invaliditetom.
Terensko pravno savjetovanje realizirano je još i u Vrlici, Hrvacama, Otoku i Dicmu, a dio je projekta ‘Besplatna primarna pravna pomoć u Sinju, Cetinskoj krajini i Splitsko-dalmatinskoj županiji’ kojega financira Ministarstvo pravosuđa.
Pravno savjetovalište u Sinju radi kontinuirano, a građani usluge pravnog savjetovanja mogu dobiti telefonom, na mail, preko Facebook stranice Udruge Srma, a po potrebi mogu dogovoriti termin za osobni dolazak. 
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Ragbijaši Sinja svladali Nadu i stigli nadomak finala prvenstva Hrvatske!


Vrhunskom predstavom na Starom placu ragbijaši Sinja slavili su protiv Nade, čime su došli na korak od finala prvenstva Hrvatske…
Veliki ragbi derbi ovog je puta otišao na stranu sinjske momčadi koja je pobjedom stigla u poziciju da se plasira u finale prvenstva te tako pokuša doći do onog najvećeg trofeja koji još uvijek fali u trofejnoj sali.
Vodstvo Nade od 3:0 na samom početku vrlo brzo je anulirao Vučković, dok je pretvaranje pogodio Pavlović (3:7), ali do odlaska na odmor splitska momčad vraća prednost na svoju stranu i odvaja se na 13:7.  
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Na Dinari otvoreno planinarsko sklonište ‘Vjetar s Dinare’


Na Dinari, predio Goveđa Kosa, na 1.330 mnm otvoreno je planinarsko sklonište ‘Vjetar s Dinare’.
Prije godinu dana izrada planinarskog skloništa na Goveđoj Kosi je bila samo ideja koju su članovi Planinarskog društva ‘Sveti Jakov’ Bitelić uspjeli realizirati tijekom posljednjih sedam mjeseci. U kratkom roku izgradili su planinarsko sklonište koje je otvoreno za sve planinare i ostale ljubitelje prirode.  
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Raspored svetih misa u filijalama Župe Gospe Sinjske


Nakon što je donesen novi raspored svetih misa i ispovijedi u Došašću u Sveštištu Čudotvorne Gospe Sinjske, iz Župnog ureda Gospe Sinjske uputili su obavijest i o rasporedu svetih misa za filijalne zajednice Župe Gospe Sinjske.
U Brnazama će nedjeljom biti tri svete mise i to u 9 sati za vjernike od Klarića-Kukuza do Brnaške Glavice; u 9,45 za vjernike od Brnaške Glavice do Masle); a u 10,30 od Masle do Marića. U Glavicama će se sveta misa služiti u 10,30 sati, u Lučanima u 9 sati, Čitluku/Jasenskom u 10 sati i u Karakašici u 9 sati.
IZVOR: WWW.FERATA.HR

Solin i Junak pored Jadra bez golova


Junak je danas u okviru 15. kola gostovao u Solinu, a kući je odnio jedan bod…
Sinjska momčad u susjedstvo je krenula sa željom da se konačno dočepa pobjede, ali za takvo što morat će još pričekati.
Stari rivali odigrali su bez golova, što je obje momčadi ostavilo na već ranije “utvrđenim” pozicijama. Solin na pretposljednjem, a Junaka na posljednjem mjestu drugoligaškog poretka.
Opširnije...
IZVOR: WWW.FERATA.HR