Sada je: 20. 11. 2019, 16:36.




Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
program koji koristi if, for i while - problem :( 
Autor/ica Poruka
Administrator

Pridružen/a: 08. 06. 2004, 14:22
Postovi: 3142
Lokacija: Split
Post 
yasushi je napisao/la:
ile je napisao/la:

ma za mene ne postoji problem kojeg ja nemogu rijesit :lol:


znan... :lol: vec san cuo da te dado zove "ile almighty" :lol: :lol:


viš, ja to nisan čuo 8)

_________________
www.ilijaveselica.com

aj ća!


20. 06. 2005, 19:51
Profil Web stranica
Avatar

Pridružen/a: 20. 06. 2005, 18:03
Postovi: 64
Post 
yasushi je napisao/la:
ile je napisao/la:
ma dobro, ako naucim u C-u nece bit problem skuzit C++ ili bilo koji drugi programski jezik. Bitno je pocetniku skuzit princip svega toga.


je al ima caka. C++ i C# su objektni jezici i nacin pristupa pisanju koda ti je totalno drugaciji (al stvarno totalno). dosta ljudi na mom faksu je imalo dosta problema sa objektnin programiranjem :(


kod nas u razredu (davno u moje vreme... hehe) mi smo poceli odmah uciti c++
jedan tip je ustao i pitao profesora dali nije pametnije da krenemo uciti c pa tek onda c++

na to je sledio odgovor da ne treba, iako je mnogo C++ programera krenulo prvo uciti C, pa su se zatim prebacili na C++.

tu je samo stvar navike, upravo naviknes se na jedno i onda ti je tesko da se prilagodis na drugome.... i opet da kazem u sustini je to "skoro jedno te isto" (c i c++) samo eto c++ je malo bolji da ne kazem savremeniji jer je izasao kao "nastavak" c-ja


20. 06. 2005, 19:55
Profil

Pridružen/a: 15. 01. 2005, 2:49
Postovi: 324
Lokacija: PurgerLand
Post 
Ledena je napisao/la:
tu je samo stvar navike, upravo naviknes se na jedno i onda ti je tesko da se prilagodis na drugome....


pa tocno to...

Ledena je napisao/la:
i opet da kazem u sustini je to "skoro jedno te isto" (c i c++) samo eto c++ je malo bolji da ne kazem savremeniji jer je izasao kao "nastavak" c-ja


nebi se slozio.c i c++ su jako razliciti po pristupu (sintaksa je manje - vise jako slicna). c je proceduralni jezik i jedanput kad se naviknes pisat i razmisljat na taj nacin tesko je skroz pric na objektni nacin i skroz iskoristit prednosti objektnog programiranja. opet ovisi od osobe do osobe...

_________________
Wise men talk because they have something to say; fools, because they have to say something...


20. 06. 2005, 20:03
Profil
Avatar

Pridružen/a: 20. 06. 2005, 18:03
Postovi: 64
Post 
pa dobro... al c++ je tako reci "dete" c-ja
gde ja nevidim da je toliko tesko se prilagoditi c++ ako vec znades onaj...
a uostalo mi nije ni jasno zasto vas muce sa c kad bi su odmah mogli davat c++, koji je najmocniji jezik danas, jer je jezik koji omogucava proceduralno, objektno i genericko programiranje...


20. 06. 2005, 20:07
Profil

Pridružen/a: 15. 01. 2005, 2:49
Postovi: 324
Lokacija: PurgerLand
Post 
Ledena je napisao/la:
pa dobro... al c++ je tako reci "dete" c-ja
gde ja nevidim da je toliko tesko se prilagoditi c++ ako vec znades onaj...
a uostalo mi nije ni jasno zasto vas muce sa c kad bi su odmah mogli davat c++, koji je najmocniji jezik danas, jer je jezik koji omogucava proceduralno, objektno i genericko programiranje...


neman pojma i mi smo to pitali.c++ jee nasta iz c-a al, ima skoro istu sintaksu, al recimo u c u nema klasa, nema nasljeđivanja itd. tj. svih onih stvari radi kojih je objektno programiranje bolje. one se daju izvest u c-u na malo cudan nacin al to nije to.većina ljudi moze napisat isti kod u c i c++ (vecinon se moze doslovno prepisat), al za napisat cisti objektni kod triba dosta prakse. pogotovo u c++ koji dopusta i mijesanje malo procedur. malo objektnog.

_________________
Wise men talk because they have something to say; fools, because they have to say something...


20. 06. 2005, 20:21
Profil
Avatar

Pridružen/a: 20. 06. 2005, 18:03
Postovi: 64
Post 
i kakav je odgovor na pitanje zasto ne odmah u c++??
malo su vam nelogicni profesori... :?


20. 06. 2005, 20:27
Profil

Pridružen/a: 15. 01. 2005, 2:49
Postovi: 324
Lokacija: PurgerLand
Post 
Ledena je napisao/la:
i kakav je odgovor na pitanje zasto ne odmah u c++??
malo su vam nelogicni profesori... :?


ma poceli su nesto kenjat... znas kakvi su misle da su naj... :lol:
nebi oni bili oni kad nebi zaje..... :)

_________________
Wise men talk because they have something to say; fools, because they have to say something...


20. 06. 2005, 20:30
Profil
Avatar

Pridružen/a: 20. 06. 2005, 18:03
Postovi: 64
Post 
na ja... valjda trebaju da popune par godine pa zato...
*budalice* (samo im tepam :roll: )


20. 06. 2005, 20:33
Profil
Avatar

Pridružen/a: 14. 06. 2004, 12:45
Postovi: 56
Lokacija: Ljubljana, SLO
Post 
samo tako zanimljiva cinjenica... onaj algoritam za sortiranje koji si napisao je Bubblesort algoritam, i predstavlja jedan od desetak (mislim da ih ima trinaest) osnovnih algoritama za sortiranje.


Druga stvar, kod nas se na faksu na prvoj godini radi java u programiranju I, a java i C u programiranju 2.

objektni princip je puno tezi za shvatiti i prihvatiti od proceduralnog, i zato ti zele odmah na pocetku oprati mozak s njime. Sve sto u C-u ima za razumijet su pointeri, koji i nisu neka prevelika mudrost.

u kasnijim godinama programiras u kojem god programskom jeziku zelis, a o izboru programskog jezika (znaci ako si dobro procijenio primjenu) ovisi i ocjena indirektno.

Znaci ako ces za operacije sa textom koristiti perl umjesto c-a vrlo vjerovatno ces bolje proc...

inace ilija nista to nije tesko, vidit ces kad se jednom malo izbiljnije prihvatis ovo sad ce ti se cinit smijesno ko tablica mnozenja.

_________________
____
"Human beings will be happier - not when they cure cancer or get to Mars or eliminate racial prejudice but when they find ways to inhabit primitive communities again. That's my utopia."
Kurt Vonnegut, Jr., nikad nije bio u Sinju....


22. 06. 2005, 10:19
Profil
ona bi nešto duhovito il' ništa

Pridružen/a: 17. 06. 2004, 0:48
Postovi: 3638
Lokacija: u oblacima
Post 
Ledena je napisao/la:
na ja... valjda trebaju da popune par godine pa zato...
*budalice* (samo im tepam :roll: )


jel se sad ja mogu tješit da ću položit OOP dogodine iako iz C-a ne znan skoro ništa? :lol: (pointeri su mi npr. španska sela ...) ako buden učila, naravno? :-D (a učit ću, naravno :D )

ili da se priko lita ipak uvatin c-a? kojeg san dobila 2 na 2. ljetnom roku jer su tolko srozali kriterije da je bilo dosta naučit for i while petlje, napisat pomoću osnovnih naredbi neki glupi program za računanje pdv-a, i stabla :-D. dosta mi je takvih provlačenja ... :roll: ...

_________________
Hodam kroz potonuli grad i dok teku mi suze
Snovi su ostali sad kao brod
Izgubljen, potopljen


25. 11. 2006, 0:35
Profil

Pridružen/a: 15. 01. 2005, 2:49
Postovi: 324
Lokacija: PurgerLand
Post 
Jagoda je napisao/la:
jel se sad ja mogu tješit da ću položit OOP dogodine iako iz C-a ne znan skoro ništa? :lol: (pointeri su mi npr. španska sela ...) ako buden učila, naravno? :-D (a učit ću, naravno :D )

ili da se priko lita ipak uvatin c-a? kojeg san dobila 2 na 2. ljetnom roku jer su tolko srozali kriterije da je bilo dosta naučit for i while petlje, napisat pomoću osnovnih naredbi neki glupi program za računanje pdv-a, i stabla :-D. dosta mi je takvih provlačenja ... :roll: ...


pa po mom mišljenju naj...... si ko žuta. međutim ima još nade, al sidi i zapni.
samo budi svjesna da ti je pristup programiranju totalno drugačiji....

_________________
Wise men talk because they have something to say; fools, because they have to say something...


25. 11. 2006, 13:44
Profil
Post 
Jagoda malo si zabucala ...ledena je na forumu boravila desetak dana i isparila a post koji citiraš je star godinu ipo :wink:


25. 11. 2006, 13:57
Administrator

Pridružen/a: 08. 06. 2004, 14:22
Postovi: 3142
Lokacija: Split
Post 
Jagoda je napisao/la:
dosta mi je takvih provlačenja ... :roll: ...


jagoda zivis u svijetu male djece :)
svak uci za se, sta sad vise naucis to ce ti kasnije bit lakse, a ti stalno energiju preusmjeravas prema tome cime se drugi bave :)

_________________
www.ilijaveselica.com

aj ća!


25. 11. 2006, 17:38
Profil Web stranica

Pridružen/a: 04. 01. 2007, 7:40
Postovi: 86
Post 
Evo jedan program u c-u koji koristi pointere i ne rezervira memoriju unaprijed već je alocira po potrebi.Upisuje studente u ''bazu'' i vraća prosjeke i ostalo.



#include <stdio>
#include <stdlib>
#include <malloc>
#include <string>

typedef struct __student {
char *ime, *prezime;
int broj_indexa;
float prosjek;
struct __student *next;
} student;

void ispis (student *);
float prosjek (student *);
student *unos (student *);
void pocisti (student *);
student *brisi (student *, int);

int main ( void ) {
int opcija=0, br;
student *pocetak=NULL;

while (opcija!=5) {
printf ("\n\n-------------------------\n");
printf ("1 - Unos novog studenta\n");
printf ("2 - Ispis studenata\n");
printf ("3 - Ispis prosjeka\n");
printf ("4 - Brisanje studenta\n");
printf ("5 - Kraj\n");
printf ("-------------------------\n");
scanf ("%d", &opcija);

switch (opcija) {
case 1: pocetak=unos(pocetak); break;
case 2: ispis(pocetak); break;
case 3: printf("Prosjek=%3.2f\n", prosjek(pocetak)); break;
case 4: printf("Unesite broj indexa:");
scanf("%d", &br);
pocetak=brisi (pocetak, br);
break;
case 5: pocisti(pocetak);
default: break;
}
}

return 0;
}

void ispis (student *pocetak) {
/* ispis (eventualno nesortirane) liste studenata */
printf ("%15s %15s %6s %7s\n", "IME", "PREZIME", "BRIND", "PROSJEK");

while (pocetak!=NULL) {
printf("%15s %15s %6d %7.2f\n",
pocetak->ime, pocetak->prezime,
pocetak->broj_indexa, pocetak->prosjek);

pocetak = pocetak->next;
}
}

float prosjek (student *pocetak) {
/* racuna prosjek ocjena svih studenata u listi */
int n=0;
float f=0.0f;

while (pocetak!=NULL) {
f += pocetak->prosjek;
pocetak = pocetak->next;
n++;
}

if (n==0) return 0.0f;
else return f/n;
}



student *unos (student *pocetak)
{
/* ucitava podatke o novom studentu i ubacuje ga na pocetak liste;
vraca novi pocetak liste */
student *novi;
char temp[100];

/* alociraj prostor za novu zapis u listi */
novi = (student *) malloc(sizeof(student));

printf ("Ime: ");
scanf ("%s", temp);
novi->ime = (char *) malloc((strlen(temp)+1) * sizeof(char));
strcpy (novi->ime, temp);

printf ("Prezime: ");
scanf ("%s", temp);
novi->prezime = (char *) malloc((strlen(temp)+1) * sizeof(char));
strcpy (novi->prezime, temp);

printf ("Broj indexa: ");
scanf ("%d", &novi->broj_indexa);

printf ("Prosjek: ");
scanf ("%f", &novi->prosjek);

/* ubacujem na pocetak liste */
if (pocetak==NULL)
novi->next = NULL;
else novi->next = pocetak;

return novi;
}

void pocisti (student *st)
{
/* oslobadja memoriju koju zauzimaju podaci u listi */
student *temp;

while (st!=NULL){
temp=st->next;
free(st);
st=temp;
}
}

student *brisi (student *pocetak, int br)
{
/* iz liste se uklanja student sa danim brojem index-a */
/* vraca se pokazivac na pocetak liste */
student *temp, *prethodni, *trenutni;

/* ako je lista prazna, nemamo sto brisati */
if (pocetak==NULL) return pocetak;

if (br==pocetak->broj_indexa)
{
/* ako treba izbaciti studenta sa pocetka liste... */
temp = pocetak->next;
free (pocetak->ime);
free (pocetak->prezime);
free (pocetak);
pocetak=temp;

return pocetak;
}
else
{
prethodni = pocetak;
trenutni = pocetak->next;
while(trenutni!=NULL)
{
if (br==trenutni->broj_indexa)
{
/* podaci studenta kojeg treba izbaciti su u cvoru trenutni */
prethodni->next=trenutni->next;
free (trenutni->ime);
free (trenutni->prezime);
free (trenutni);
return pocetak;
}

prethodni = trenutni;
trenutni = trenutni->next;
}

return pocetak;
}
}


21. 01. 2007, 19:10
Profil

Pridružen/a: 15. 01. 2005, 2:49
Postovi: 324
Lokacija: PurgerLand
Post 
@gulozan

Može samo jedan prijedlog. Navikni se šta prije koristit engleska imena za varijable i funkc...

_________________
Wise men talk because they have something to say; fools, because they have to say something...


22. 01. 2007, 10:18
Profil
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
HR (CRO) by Ančica Sečan