Sada je: 20. 11. 2019, 16:36.




Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
program koji koristi if, for i while - problem :( 
Autor/ica Poruka
Administrator

Pridružen/a: 08. 06. 2004, 14:22
Postovi: 3142
Lokacija: Split
Post program koji koristi if, for i while - problem :(
Napišite C program koji omoguæava korisniku da upiše 5 ocjena izmeðu 0 i 100. Program mora izraèunati prosjeènu ocjenu i oznaèiti koliko je ocjena manje od 65.

Kod:
#include <stdio.h>

main()
{

   int ocjena, i, n;
   int istina;
   int kolicina;
   int zbroj = 0;
   float prosjek;



   for(i = 1; i<=5; i++){
      istina = 0;
      while(istina == 0){
         printf("unesite ocjednu od 0-100: ");
         scanf("%d", &ocjena);
         if(ocjena > 0){
            if(ocjena < 100)
               istina = 1;
            }
            
      }
         if (ocjena < 65)
         kolicina++;
         zbroj = zbroj + ocjena;
         prosjek = (float)zbroj / i;
   }

   printf("Prosjecna ocjena je %f\n", prosjek);
   printf("%d je ocjena manjih od 65\n", kolicina);
   
}



Meni radi sve dobro osim varijable "kolicina". Nemogu nikako skuzit di san falio :(
Ta varijabla triba prikazat koliko je ocjena manje od 65

Pomoc? :cry:

_________________
www.ilijaveselica.com

aj ća!


16. 06. 2005, 13:29
Profil Web stranica
Administrator

Pridružen/a: 08. 06. 2004, 14:22
Postovi: 3142
Lokacija: Split
Post 
Evo rijesio san
nisan inicijalizira varijablu prosjek na 0 :)
Eh.. amater 8)

_________________
www.ilijaveselica.com

aj ća!


16. 06. 2005, 13:32
Profil Web stranica
Administrator

Pridružen/a: 08. 06. 2004, 14:22
Postovi: 3142
Lokacija: Split
Post jasuši help
Kod:
#include <stdio.h>

main()
{

float broj1, broj2;
char operacija;
float rezultat;
int istina = 0;

printf("Unesite 2 broja i operator:\n");
printf("BROJ1  OPERATOR  BROJ2\n");
scanf("  %f       %c       %f", &broj1, &operacija, &broj2);

while(istina == 0){
if(operacija == '+'){
   rezultat = broj1 + broj2;
   printf("%f + %f = %f\n", broj1, broj2, rezultat);
   istina = 1;
}
else if(operacija == '-'){
   rezultat = broj1 - broj2;
   printf("%f - %f = %f\n", broj1, broj2, rezultat);
      istina = 1;
}
else if(operacija == '*'){
   rezultat = broj1 * broj2;
   printf("%f * %f = %f\n", broj1, broj2, rezultat);
   istina = 1;
}
else if(operacija == '/'){
   rezultat = broj1 / broj2;
   printf("%f / %f = %f\n", broj2, broj2, rezultat);
   istina = 1;
}
else{
   printf("Koristili ste nedozovljen operator!\n");
   istina = 0;
   }
}
}


napisa san program koji je nesto slicno ka digitron.
malo me muci scanf funkcija... volio bi da mi se brojevi koje upisujen nadovezuju jedan do drugog, a ne kad stisnen enter onda mi ga stavi u novi red. Tio bi da se prikazuju tocno ispod odgovarajuce rijeci.

_________________
www.ilijaveselica.com

aj ća!


16. 06. 2005, 20:27
Profil Web stranica

Pridružen/a: 15. 01. 2005, 2:49
Postovi: 324
Lokacija: PurgerLand
Post Re: jasuši help
ile je napisao/la:
scanf(" %f %c %f", &broj1, &operacija, &broj2);


scanf("%f%c%f",&broj1,&operacija,&broj2);

upisi npr 2+3 pa enter

i iman predlog.koristi engleska imena za varijable, poslin ce ti srat radi toga, pa ti se bolje odma naviknit

_________________
Wise men talk because they have something to say; fools, because they have to say something...


16. 06. 2005, 20:33
Profil
Administrator

Pridružen/a: 08. 06. 2004, 14:22
Postovi: 3142
Lokacija: Split
Post 
gracias

_________________
www.ilijaveselica.com

aj ća!


16. 06. 2005, 20:42
Profil Web stranica
Avatar

Pridružen/a: 20. 06. 2005, 18:03
Postovi: 64
Post 
jel ovo prva godina?
imam i ja jedan mali predlog za tebe, pocni se privikavat pisati komentare (mene je profesor uvek mucio zbog tog... pogotovo na neki veci code...)


20. 06. 2005, 18:56
Profil
Administrator

Pridružen/a: 08. 06. 2004, 14:22
Postovi: 3142
Lokacija: Split
Post 
je je, prva godina
hvala na savjetu, ali ovo tek ucim osnovne stvari pa kad to savladam onda prodjen to sve isponova, napravim neki slozeniji program i onda pocinjen pisat komentare ;)
kad bi ovako pisa za svaku funkciju.. kad bi to sve stiga?
Hvala na prijedlogu ;)
A jesi ti gotova ili jos studiras

_________________
www.ilijaveselica.com

aj ća!


20. 06. 2005, 19:13
Profil Web stranica
Avatar

Pridružen/a: 20. 06. 2005, 18:03
Postovi: 64
Post 
ha ja zasto ne komplicirano kome treba jednostavno...

zar nije logicnije da se odmah stavi comment (kako bi pod broj jedan odmah to sredio... pod broj dva, u slucaju da se radi stvarno o nekom kompleksnom programu i sam se negde zapetljas da se mozes opet snadji o bla bla da te ne gnjavim... al ok... vidices i sam kako ce tebi biti lakse...)

a sto se tice mene ne studiram vise nista (hvala bogu prodje me to :roll: )


20. 06. 2005, 19:16
Profil
Administrator

Pridružen/a: 08. 06. 2004, 14:22
Postovi: 3142
Lokacija: Split
Post 
buuu
pa sta cu pisat komentar na programcic od 10 linija koda kad je tu sve jasno :)
A znan da cu komentare morat pisat jer mi se to na ispitu dodatno boduje ;)

_________________
www.ilijaveselica.com

aj ća!


20. 06. 2005, 19:18
Profil Web stranica
Avatar

Pridružen/a: 20. 06. 2005, 18:03
Postovi: 64
Post 
ma dobro tu si u pravu... eto ja samo htela dat neki pametan predlog.... odsad je bolje da cutim...
imas li jos koji programcic pisan... interesuje me kako se kod vas uci gradivo... mislim sa cim pocinjete i sta tezi... i kako vam ga serviraju gospode koje kobijagi sve znaju...


20. 06. 2005, 19:20
Profil
Administrator

Pridružen/a: 08. 06. 2004, 14:22
Postovi: 3142
Lokacija: Split
Post 
ma sad ucim najosnovnije stvari
evo sad bas proucavam programcic za sortiranje brojeva iz nekog niza

Kod:

        #include <stdio.h>

        void sort(int [ ], int );
        void sort( int a[ ], int brojelem )
        {
                int i, j, temp;
                i = 0;
                while( i < (brojelem - 1) ) {
                        j = i + 1;
                        while( j < brojelem ) {
                                if( a[i] > a[j] ) {
                                        temp = a[i];
                                        a[i] = a[j];
                                        a[j] = temp;
                                }
                                j++;
                        }
                        i++;
                }
        }

        main()
        {
                int brojevi[ ] = { 10, 9, 8, 23, 19, 11, 2, 7, 1, 13, 12 };
                int loop;
                printf("Niz  prije sortiranja \n");
                for( loop = 0; loop < 11; loop++ )
                        printf(" %d ", brojevi[loop] );
                sort( brojevi, 11 );
                printf("Niz nakon sortiranja \n");
                for( loop = 0; loop < 11; loop++ )
                        printf(" %d ", brojevi[loop] );
        }



_________________
www.ilijaveselica.com

aj ća!


20. 06. 2005, 19:23
Profil Web stranica
Avatar

Pridružen/a: 20. 06. 2005, 18:03
Postovi: 64
Post 
znaci pocinjete sa c?
ili raditi na turbo c++ isto?


20. 06. 2005, 19:26
Profil
Administrator

Pridružen/a: 08. 06. 2004, 14:22
Postovi: 3142
Lokacija: Split
Post 
prvi semestar smo radili u Matlabu (smeće živo) - neznan uopce cemu nam je to koristilo - ionako se vise nicega ni ne sican otamo
A drugi semestar je programiranje u C-u (samo to)

_________________
www.ilijaveselica.com

aj ća!


20. 06. 2005, 19:28
Profil Web stranica
Avatar

Pridružen/a: 20. 06. 2005, 18:03
Postovi: 64
Post 
dobro... i je "isto" (skoro)
samo sto je c++ stariji i "bolji"


20. 06. 2005, 19:31
Profil
Administrator

Pridružen/a: 08. 06. 2004, 14:22
Postovi: 3142
Lokacija: Split
Post 
ma dobro, ako naucim u C-u nece bit problem skuzit C++ ili bilo koji drugi programski jezik. Bitno je pocetniku skuzit princip svega toga. A ja cu se ionako okrenut nekim web tehnologijama. Znas li ti sta o tome, kako si u to upucena?
Sta mislis o kombinaciji C# + ASP.NET

_________________
www.ilijaveselica.com

aj ća!


20. 06. 2005, 19:35
Profil Web stranica
Avatar

Pridružen/a: 20. 06. 2005, 18:03
Postovi: 64
Post 
ile je napisao/la:
Bitno je pocetniku skuzit princip svega toga.
to je uvek bilo tako... kad imas neki temelj mozes pocet gradit okolo i naokolo...
a ja sam iz svega toga izasla.... ima davno...
i nebahcem se vise toliko ko pre... jedino ako mali iz komsiluka sice dole kod mene i zatreba mu neka pomoc oko neke zadace...


20. 06. 2005, 19:39
Profil

Pridružen/a: 15. 01. 2005, 2:49
Postovi: 324
Lokacija: PurgerLand
Post 
ile je napisao/la:
ma dobro, ako naucim u C-u nece bit problem skuzit C++ ili bilo koji drugi programski jezik. Bitno je pocetniku skuzit princip svega toga.


je al ima caka. C++ i C# su objektni jezici i nacin pristupa pisanju koda ti je totalno drugaciji (al stvarno totalno). dosta ljudi na mom faksu je imalo dosta problema sa objektnin programiranjem :(

_________________
Wise men talk because they have something to say; fools, because they have to say something...


20. 06. 2005, 19:44
Profil
Administrator

Pridružen/a: 08. 06. 2004, 14:22
Postovi: 3142
Lokacija: Split
Post 
a u cemu ti radis, kojim jezicima?
Cime se bavis?
Ako nije tajna :)

_________________
www.ilijaveselica.com

aj ća!


20. 06. 2005, 19:45
Profil Web stranica
Administrator

Pridružen/a: 08. 06. 2004, 14:22
Postovi: 3142
Lokacija: Split
Post 
yasushi je napisao/la:
ile je napisao/la:
ma dobro, ako naucim u C-u nece bit problem skuzit C++ ili bilo koji drugi programski jezik. Bitno je pocetniku skuzit princip svega toga.


je al ima caka. C++ i C# su objektni jezici i nacin pristupa pisanju koda ti je totalno drugaciji (al stvarno totalno). dosta ljudi na mom faksu je imalo dosta problema sa objektnin programiranjem :(


ma za mene ne postoji problem kojeg ja nemogu rijesit :lol:

_________________
www.ilijaveselica.com

aj ća!


20. 06. 2005, 19:46
Profil Web stranica

Pridružen/a: 15. 01. 2005, 2:49
Postovi: 324
Lokacija: PurgerLand
Post 
ile je napisao/la:

ma za mene ne postoji problem kojeg ja nemogu rijesit :lol:


znan... :lol: vec san cuo da te dado zove "ile almighty" :lol: :lol:

_________________
Wise men talk because they have something to say; fools, because they have to say something...


20. 06. 2005, 19:48
Profil
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
HR (CRO) by Ančica Sečan